I samband med att ett landslag blir kvalificerat till VM står det klart att laget kommer resa till turneringen klädda i ett helt nytt matchställ.

Släppet av VM-tröjorna är en stor del i uppladdningen inför turneringen både för spelarna och fansen som mer än gärna stöttar sitt lag iklädd samma klädsel. I den här artikeln summerar vi allt du behöver veta kring VM-tröjorna för fotbolls VM 2022.

Redan innan Världsmästerskapet drar igång brukar vi dock kunna se lagen klädda i sina nya plagg. Detta under de träningslandskamper som brukar äga rum innan lagen reser till turneringen. På så sätt får spelarna vänja sig vid de nya kläderna, samtidigt som publiken får upp ögonen för dessa.

Skulle du vilja dressa dig som ditt lag? Hos Unisport hittar du samtliga matchtröjor tillsammans med en mängd andra supporterprylar som förhoppningsvis kan höja VM-stämningen trots att Sverige inte deltar.

Besök Unisports VM-butik

Märken på VM-tröjorna

När man tänker på fotbollströjor så brukar märket inte vara det första som man lägger märke till. Men faktum är att det finns en hel del olika varumärken som syns på spelarnas bröst.

Nike, Adidas och Puma är de stora jättarna som i år finns representerade i flera lag. Men dessa är inte de enda. Sammanlagt är det nio olika tillverkare som ligger bakom årets kollektion med VM-tröjor:

Nike: Qatar, Brasilien, Frankrike, Kroatien, England, Nederländerna, Sydkorea, Saudiarabien, Japan, Kanada, Polen, Portugal, USA, Australien

Adidas: Tyskland, Belgien, Spanien, Argentina, Mexiko, Wales

Puma: Serbien, Schweiz, Uruguay, Ghana, Senegal, Marocko

Hummel: Danmark

Majid: Iran

Marathon: Ecuador

Kappa: Tunisien

One All Sports: Kamerun

New Balance: Costa Rica

Nike är den stora vinnaren som lyckats förvärva ett samarbete med nästan hälften av de deltagande landen.

Man kan man även se att tre lag – Iran, Japan och Marocko – som även deltog under VM 2018, har lämnat Adidas för att istället klä sig i andra märken under årets turnering. Det svenska laget var då ett av tolv lag att bära just Adidas.

Färger på VM-tröjorna

Under en match så är det viktigt att det på ett tydligt sätt går att skilja de två lagen åt, vilket enklast göra genom olika färger på lagens tröjor. Till ett VM tar samtliga lag med sig ett hemma- och ett bortaställ som för det mesta speglar samma färger som på ländernas flaggor.

Rött och vitt är vanligt förekommande, men många andra kulörer syns även de till. Till exempel kommer Spanien ha en blå bortatröja samtidigt som Nederländerna klär sig i deras signaturfärg orange under matcherna där de räknas som hemma-lag.

Här summerar vi de färger som lagen kommer att klä sig i under matcherna i fotbolls VM 2022.

Lag Hemmatröja Bortatröja
Argentina Vit Blå
Australien Gul Blå
Belgien Röd Vit
Brasilien Gul Blå
Costa Rica Röd Vit
Danmark Röd Vit
Ecuador Gul Blå
England Vit Röd
Frankrike Vit Blå
Ghana Vit Röd
Iran Vit Röd
Japan Blå Vit
Kamerun Grön Vit
Kanada Röd Vit
Kroatien Vit Blå
Marocko Röd Vit
Mexiko Grön Vit
Nederländerna Orange Blå
Polen Vit Röd
Portugal Röd Vit
Qatar Röd Vit
Saudiarabien Vit Grön
Schweiz Röd Vit
Senegal Vit Grön
Serbien Röd Vit
Spanien Röd Blå
Sydkorea Röd Svart
Tunisien Röd Vit
Tyskland Vit Röd
Uruguay Blå Vit
USA Vit Blå
Wales Röd Vit

Stjärnor på VM-tröjorna

En rolig detalj som årligen återkommer på VM-tröjorna är små stjärnor. Det är nämligen så att de landslag som lyckats vinna turneringen får äran att pryda sin landslagströja med en stjärna för varje titel. Dessa stjärnor syns ovanför lagets emblem, där vi till exempel kan se fem stjärnor på brasilianarnas bröst samtidigt som tyskarna har fyra stjärnor.

Även Uruguay har fyra stjärnor på sina tröjor trots att de endast vunnit två VM. Anledningen till det är att de får tillåtelse att räkna in segrarna i OS 1924 och 1928. Hur tydligt stjärnan syns är olika och till exempel så har England valt att brodera sin stjärna i samma färg som tröjan, vilket gör det hela till en diskrete detalj lätt kan missas.


Borussia Dortmund - Real Madrid