Foto: Wikimedia

Under helgen inleds två stora internationella turneringar inom damfotboll, där de sista landslagen till VM kommer att tas fram. Världsdelarna som det hela berör är Afrika och Oceanien, som har tre respektive en plats att fylla i mästerskapet.

Afrikanska dammästerskapet 2018

Mellan datumen 17 november – 1 december spelas Africa Women Cup of Nations, där åtta av de bästa damlandslagen i regionen deltar. Årets upplaga är den elfte i turneringens historia, där ett nytt mästerskap hålls vartannat år. Den här gången spelas mästerskapet i Ghana, där matcherna hålls på arenorna Accra Sports Stadium i Accra samt Cape Coast Sports Stadium i Cape Coast. Lagen som är med i turneringen har alla kvalat sig till en plats, där det var Algeriet, Kamerun, Ekvatorialguinera, Mali, Nigeria, Sydafrika och Zambia som tog sig vidare. Lagen är indelade i två grupper om fyra där alla kommer att möta varandra en gång. De två bästa lagen ur vardera grupp går sedan till semifinal, varifrån vinnarna gör upp om guldet. De två lagen som tar sig till finalen får tillsammans med vinnaren i bronsmatchen varsin biljett till VM 2019.

Oceaniska dammästerskapet 2018

Under perioden 18 November – 1 December hålls även OFC Women’s Nations Cup, som även den spelas för elfte gången i år. Mästerskapet spelas i Nya Kaledonien, där de fyra städerna Koné, Nouméa, Lifou och Maré på landets tre största öar kommer hålla i mötena. De sju högst rankade lagen i regionen – Cooköarna, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Samoa, Tahiti och Tonga, var alla direktkvalificerade till mästerskapet samtidigt som Fiji tog sig hit genom kvalet som skedde bland de lägst rankade lagen på kontinenten. Under turneringen är lagen indelade i två grupper om fyra, varifrån de två bästa lagen ur vardera grupp tar sig till semifinalerna. Det lag som slutligen vinner hela turneringen tar sig även till det stora världsmästerskapet.

Sofie Hansson

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.