Världsmästerskapet i fotboll i Australien och Nya Zeeland går nu in i sin mest intensiva fas där de fyra kvarvarande lagen ska göra upp om finalplatserna. När det senaste begav sig blev det stor spänning i dessa matcher där Sverige var med och gjorde upp om medaljerna. Ta del av återblicken på dessa möten nedan.

För fyra år sedan stod England, USA, Nederländerna och Sverige i VM-semifinal. I år, under VM 2023, är två av länderna kvar på varsin sida slutspelsträdet i semifinalerna då både England och Sverige har tagit sig dit. De båda möttes dessutom i nästkommande bronsmatch efter varsin semifinalförlust och kan tvingas ställas mot varandra igen i en final eller bronsmatch.

Det finns mycket att säga om jämnheten i svensk landslagsfotboll då Peter Gerhardsson har tagit Sverige till fyra raka mästerskapssemifinaler på lika många försök. Nedan skriver vi om semifinalerna från VM 2019 i Frankrike och rapporterar om viktiga händelser och mål.

England-USA 1-2

Mål av Christen Press 10′, Ellen White 19′ och Alex Morgan 31′

USA säkrade sin plats i VM-finalen efter en dramatisk 2-1-seger mot England i en semifinal som bjöd på hög intensitet och stora känslor. Matchen sparkade igång i en rasande takt, med tre mål på bara 31 minuter. Christen Press slog först för USA, innan Englands Ellen White kvitterade och Alex Morgan återtog ledningen för USA.

Även om den andra halvleken inte bjöd på några mål, var den fylld av händelser och nära-missar. White fick ett mål ogiltigförklarat för offside efter en VAR-granskning, och sedan blev hon inblandad i en annan VAR-händelse när England tilldelades en straffspark. Dock misslyckades Stephanie Houghton med att konvertera straffen, som räddades av USA:s målvakt Alyssa Naeher.

Ytterligare drama uppstod då Millie Bright från England visades ut efter att ha fått sitt andra gula kort, vilket gav USA chansen att hålla England borta och säkra sin plats i finalen. Efter matchen var Ellen White, Englands stjärna, tydligt förtvivlad. I en intervju bröt hon ut i tårar och uttryckte sin besvikelse över att laget inte hade nått finalen, trots deras insatser.

Nederländerna-Sverige 1-0 efter förlängning

Mål av Jackie Groenen 99′

Nederländerna säkrade sin plats i VM-finalen efter att ha besegrat Sverige i en förlängningskamp som slutade 1-0. Målet, skjutet av Jackie Groenen i 99:e minuten, var det enda i en match som markerade slutet på Sveriges hopp om guld.

Matchen var en utmaning för både spelare och domare, med flera kontroversiella domslut. Totalt utdelades 38 frisparkar, varav 24 tilldelades svenska laget. Detta ledde till missnöje bland svenska spelare, inklusive Caroline Seger och Linda Sembrant, som båda uttryckte frustration över domarens prestation.

Det mest kontroversiella ögonblicket inträffade dock i den 67:e minuten då Sveriges Lina Hurtig föll i straffområdet efter en glidtackling av Desiree van Lunteren, men domaren valde att inte blåsa. Trots uppmaningar om att granska situationen med hjälp av VAR-metoden, gjordes ingen sådan granskning, vilket ledde till mer kritik och förvirring. Caroline Seger uttryckte förvåning över att det misstänkta straffet inte granskades med VAR och menade att det var konstigt om det inte hade kontrollerats.