Imorgon, lördag, står Sverige inför en tuff bronsmatch mot Australien. För fyra år sedan stod Peter Gerhardssons landslag inför samma öde, men då mot England. Ett möte som slutade i svenskt VM-brons. Nedan ger vi er en tillbakablick till mötet.

Sveriges damlandslag har nått VM-final vid ett tillfälle vid succémästerskapet i USA år 2003, som så många minns. Då blev det VM-silver för ett blågult landslag med Hanna Ljungberg, Victoria Svensson (idag Sandell), Malin Moström, Hanna Marklund och gänget. Förutom VM-silvret har Sverige tre VM-brons bakom sig från 1991, 2011 och 2019. Den senaste bronsmedaljen kom alltså för fyra år sedan, i Frankrike, när Sverige förlorat en förlängningsrysare mot Nederländerna i semifinalen och där man då fått stå i en bronsmatch istället för final. Precis som i år.

I den svenska VM-truppen 2019 fanns många spelare som är med även i år, då med fyra års mindre erfarenhet men med stöttepelare som Hedvig Lindahl, Nilla Fischer och lagkapten Caroline Seger i laget. I startelvan i semifinalen fanns inte Fridolina Rolfö med på grund av avstängning men hon tog plats i bronsmatchen tillsammans med Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson i anfallet. Kosovare Asllani hade varit ett frågetecken efter en tung smäll mot huvudet mot Nederländerna men kom till spel som en nyckelspelare till bronsmatchen.

Sverige ställdes mot ett England som hade en vilodag mer än Sverige, vilket ansågs vara en stor fördel vid den tidpunkten. Trots detta så formerade Peter Gerhardsson nästan exakt samma startelva som i semifinalen, med undantaget på Nathalie Björn och Fridolina Rolfö in istället för Elin Rubensson och Lina Hurtig.

Nedan ger vi er en kort sammanfattning av bronsmatchen från VM 2019.

Matchen

Lördagen den 6 juli sparkades finalmatchen igång inför drygt 20 000 åskådare på Allianz Riviera i franska Nice. Matchen var väldigt oviss som alltid i en bronsmatch där Phil Neville stod som förbundskapten för ett England som förlorat mot USA i semifinalen medan Peter Gerhardssons Sverige spelat 120 minuter mot Nederländerna bara två dagar tidigare (onsdag eftermiddag).

Sverige fick en fullkomlig drömstart på matchen där Kosovare Asllani, som var osäker till spel ändra fram till matchdagen, visade sina kvaliteter när hon befann sig på rätt plats efter en svag engelsk rensning i straffområdet för att placera dit 1-0 för Blågult bara efter elva minuter.

Efter ledningsmålet dröjde det drygt fem minuter innan nästa svenska läge dök upp när Sofia Jakobsson sprang sig fri på en fin boll från Nathalie Björn för att skjuta bollen i stolpen via engelska målvakten och ut till hörna. Men Jakobsson var inte klar där. I den 22:a matchminuten skulle hon nämligen ge Sverige ett 2-0-mål när hon tog emot en boll från Stina Blackstenius på vänsterkanten för att sedan avancera in i straffområdet för att borra in bollen i bortre hörnet till ett utökande ledningsmål för Blågult.

Sverige hade fått den bästa av starter med två mål på drygt 20 minuter i bronsmatchen, ett resultat att spela på under resten av matchen. Men det dröjde dock bara tio minuter innan England hittade en reducering efter en halvtimme när Fran Kirby tog sig in enkelt i straffområdet för att curla in 2-1 med kvarten kvar av halvleken.

Men det såg ut att bli värre för svensk del när Englands måltjuv Ellen White tog ner en boll i straffområdet och rullade dit 2-2, bara två minuter efter reduceringen. Och nu såg Sverige ut att tappa allting i matchen. Men till VM 2019 var VAR nyligen presenterat inom damfotbollen och tack för det, då VAR-rummet hittade en hands på målskytten White i situationen, vilket innebar att målet dömdes bort av den ryska domaren.

Noterbart är att Sverige tvingats till byte på Fridolina Rolfö i första halvlek och sedan på Kosovare Asllani inför andra halvlek. Det var ganska händelselöst i andra halvlek där Sverige försvarade sig ganska desperat mot ett England som jagade en kvittering. Men det engelska laget, stoppat av en svensk trebackslinje sista 20 minuterna, kunde inte hitta någon kvitteringsboll.

Sverige försvarade sig desperat i 60 minuter och var helt tröttkörda efter den långa matchen mot Nederländerna två dagar dessförinnan men trots detta kunde Blågult reda ut tredjeprismatchen och ta sitt tredje VM-brons i damlandslagets historia. Nilla Fischer räddade ett stenhårt skott med huvudet på mållinjen i den 89:e matchminuten och om inte ens England kunde göra mål då så skulle det aldrig bli något.

Sverige vann tredjeprismatchen efter två effektiva mål i första halvlek och sedan ett desperat försvarsspel. Matchen slutade 2-1.

Sverige – England, 2-1 (2-1)

’11 1-0 Kosovare Asllani
’22 2-0 Sofia Jakobsson
’31 2-1 Fran Kirby

Startelvor

Sverige

Hedvig Lindahl

Hanna Glas, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson

Nathalie Björn, Kosovare Asllani, Caroline Seger

Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö

England

Carly Telford

Lucy Bronze, Alex Greenwood, Steph Houghton, Abbie McManus

Jill Scott, Jade Moore, Fran Kirby

Nikita Parris, Ellen White, Beth Mead


Bayern Munich - Real Madrid