Doping är någonting som man länge talat en hel del om inom idrottens värld. För att förhindra att detta ska förekomma under VM så har Fifas anti-doping enhet inför detta mästerskap jobbat extra hårt med kontroller och uppföljningar av tester.

Enligt fifa.com har hittills över 90% av spelarna testats och ännu har man inte hittat något test som visat positivt för steroider av något slag. Resterande spelare kommer att testas under mästerskapets gång och samtliga tester görs utan någon förvarning till spelarna.

För att ta det hela steget längre har man utöver de nya testerna jämfört dessa med spelarnas äldre tester och ur detta skapat en testbank med resultat från tidigare världsmästerskap och ligaspel. Tillsammans kommer dessa skapa en komplett bild över spelarnas provresultat genom åren, vilket kommer hjälpa labben att framöver se eventuellt avvikande mönster i spelares prover.

Utöver testet som görs inför mästerskapet kommer man även att inför varje match testa två slumpade spelare från vardera lag, allt för att ha så bra insyn som möjligt och kunna arbeta emot dopingen.


Borussia Dortmund - Real Madrid