Foto: Bildbyrån

De europeiska landslagen har gjort en mycket stark insats i årets turnering och efter de spännande kvartsfinalerna var det idel europeiskt kvar i turneringen. Med matcher kvar att spela kan vi redan nu räkna hem tre nya medaljer till vår kontinent, som därmed toppar listan över såväl flest medaljer som flest guld. Här följer en sammanställning utav vilka kontinenter som innehar flest VM-medaljer med årets turnering inräknad:

Europa: 45 medaljer varav 10 guld
Sydamerika: 17 medaljer varav 9 guld
Nord- och Centralamerika: 1 medalj

Att vi bara får se europeiska nationer i turneringens sista skede är ett tecken på vilken hög kvalitet som fotbollen håller i vår del av världen. Detta är femte gången som detta fenomen sker och en ytterligare detalj på det hela är att samtliga tillfällen skett när VM spelats på europeisk mark.

1934 hölls VM i Italien och då va det hemmanationen, Tjeckoslovakien, Tyskland och Österrike som tog sig längs.

VM 1966 spelades i England och även då tog sig värdlandet till semifinal tillsammans med Västtyskland, Portugal och Sovjetunionen.

1982 höll Spanien i turneringen, men lyckades inte själva ta sig längre än till den andra gruppspelsomgången. Till slutkampen gick istället Polen, Italien, Västtyskland och Frankrike.

2006 var Tyskland värdnation och ihop med Portugal, Italien och Frankrike gick man hela vägen till semifinal.

2018 hålls VM i Ryssland och vi får se Belgien, England, Kroatien och Frankrike i semifinalerna

Flest lag i slutspelet – tangering utav tidigare rekord

Utav de 13 kvalificerade VM-lagen tog sig 10 nationer till åttondelsfinal. Med tanke på att nationer har så pass många platser i mästerskapet kan det kännas ganska så självklart, men resultatet går att jämföra med tidigare mästerskap. 2014 och 2010 gick endast sex utav lagen till slutspel och 10 europeiska nationer i ett VM-slutspel är ett tangerat rekord sedan turneringen införde slutspel som ett återkommande upplägg för turneringen.

Sofie Hansson


Bayern Munich - Real Madrid