För 1 618 dagar sedan, närmare bestämt den 30 juni 2018, inleddes VM slutspelet i mästerskapet som arrangerades på rysk mark. Här var Sverige ett av de 16 lag som lyckades ta sig förbi gruppspelet och in i turneringens tuffare stadium. Motståndet på andra sidan planen var Schweiz och ingen som upplevde den VM-sommaren har nog förglömt glädjen när Emil Forsberg sköt Sverige till vinst.

De blågulas gruppspel i Ryssland har vi talat om tidigare, men det är väl värt att blicka tillbaka på. Inledande seger mot Sydkorea, förlust mot Tyskland och en avslutande 3-0 vinst mot Mexiko skickade laget högst upp i grupp F och direkt till åttondelsfinal mot tvåan i grupp E. Denna placering intogs av Schweiz som stod på fyra poäng efter de två inledande matcherna, precis som Brasilien i samma grupp. Under den sista omgången fick Brasilien med sig en seger mot Serbien samtidigt som Schweiz kryssade mot Costa Rica efter ett sent kvitteringsmål från det Centralamerikanska laget.

Från start var Sverige mycket starka och hade en mängd lägen till att spräcka nollan redan i första halvlek. Marcus Berg och Albin Ekdal var två av de namn som flera gånger var mycket nära att ta sig in i målstatistiken.

– Vilka lägen vi har haft. Vi måste ha minst ett mål där, sa experten Anders Andersson i C More-sändningen från matchen.

Men efter paus, närmare bestämt i den 66:e minuten, så kom äntligen utdelningen. Emil Forsberg samarbetade mycket fint med Ola Toivonen och kom i ett bra läge strax utanför straffområdet. Forsberg avvaktade, fintade sin försvarare och avlossade ett skott som gick lågt mot mål. Schweiz Manuel Akanji försökte täcka avslutet, men bollen styrdes förbi Yann Sommer som stod hjälplös i mål.

Trots målet kunde inte Sverige räkna hem vinsten vid det här laget. Schweiz la på ett extra kål för att få till en kvittering och det svenska försvaret fick jobba riktigt hårt. Här var Robin Olsen den stora hjälten som höll borta samtliga skott mot målet. I slutminuten av mötet visade Michael Lang sin frustration när han knuffade Martin Olsson, vilket ledde till att han fick syna det röda kortet. Samtidigt kunde Sverige jubla över sitt första kvartsfinal-avancemang på 24 år.

– Det är en chock. Det är helt overkligt att vi tagit oss vidare från kvalet, vidare från den tuffa gruppen och sen få möta Schweiz – som är topp sex i världen – i åttondel. Och så slår vi ut dem också. Det är en sån prestation av oss. Det är också rättvist, sa lagkaptenen Andreas Granqvist efter matchen.

I videon nedan kan du återuppleva höjdpunkterna från matchen.