Foto: Bildbyrån

Efter att Sverige överraskande vann U21-EM år 2015 i Tjeckien, så kvalificerade det svenska landslaget sig för OS 2016 i Rio de Janeiro. Nedan går vi igenom turneringens resultat men också förutsättningarna inför turneringen.

Förbundskaptenen för U21-landslaget, Håkan Ericson, fick äran att leda laget till OS 2016. Förbundskaptenen stötte dock på en del problem. Först och främst så fick hälften av laget från U21-EM inte möjlighet att delta då de inte sågs som U23-spelare längre. De Olympiska Spelen för herrar spelas med U23-landslagen och tre överåriga spelare.

Många spelare stoppades från spel i OS, då klubbarna inte ville släppa sina spelare till en turnering mitt under sommaruppehållet eller brinnande säsong, beroende på vilken liga man tillhörde. Det fick Håkan Ericson att behöva laborera med ett helt nytt lag till OS-turneringen med flera landslagsdebutanter.

I gruppspelet ställdes Sverige mot tre tuffa motståndare. Japan, Nigeria och Colombia är erkänt bra på U23-nivå och blev en svår nöt att knäcka för Sverige i gruppspelet.

Gruppspelsmatcherna:

Match 1: Sverige – Colombia 2-2

Match 2: Sverige – Nigeria 0-1

Match 3: Sverige – Japan 0-1

Kommentar:

Sveriges OS-lag fick en ganska bra start på gruppspelet trots allt. Colombia hade ett bra lag på pappret men Håkan Ericson och hans mannar såg till att skrälla lite i OS-premiären. Colombia tog ledningen efter dryga kvarten men Mikael Ishak dunkade upp 1-1 i krysset innan pausvilan. Sverige tog sedan ledningen i den andra halvleken genom lagkaptenen Astrit Ajdarevic. Colombia kvitterade till 2-2 på straff innan matchen slut. Oavgjort i premiären för Sverige efter en otroligt underhållande match.

Sedan följde två förluster för svensk del. Man förlorade med 0-1 mot Nigeria och var därmed tvingat till att besegra Japan för att kunna nå slutspelet i OS. Men även mot japanerna så blev det en uddamålsförlust och ett mållöst Sverige. Därmed blev svenskarna utslaget ur turneringen och placerad som sist i sin grupp efter en tagen poäng. Sverige hade inga stora förväntningar på sig inför turneringen då man hade många spelartapp och fick laborera med en helt ny trupp. Men det svenska fotbollsfolket kunde glädjas åt en underhållande match mot Colombia och ett lag som gav allt för den svenska flaggan.

Sveriges trupp till OS 2016:

Målvakter:

Tim Erlandsson, Nottingham Forest
Andreas Linde, Molde

Backar:

Pa Konate, Malmö FF
Adam Lundqvist, IF Elfsborg
Joakim Nilsson, IF Elfsborg
Alexander Milosevic, Hannover 96
Noah Sonko Sundberg, GIF Sundsvall
Sebastian Starke Hedlund, Kalmar FF
Jacob Une Larsson, Djurgårdens IF

Mittfältare/forwards:

Astrit Ajdarevic (kapten), Örebro SK
Alexander Fransson, FC Basel
Mikael Ishak, Randers FC
Robin Quaison, Palermo
Abbe Khalili, Mersin
Valmir Berisha, SC Cambuur
Ken Sema, Östersunds FK
Jordan Larsson, Helsingborgs IF
Muamer Tankovic, AZ Alkmaar
Simon Tibbling, FC Groningen

Reserver:

Ali Suljic, Chelsea FC
Alexander Leksell, IFK Göteborg
Adnan Maric, Swansea City
Jesper Johansson (målvakt), GAIS


Borussia Dortmund - Real Madrid