Foto: Bildbyrån

För fem år sedan spelades OS 2016 i Rio de Janeiro. Då drog Sverige till med en skräll och besegrade USA i sin kvartsfinal bland annat. Nedan går vi igenom samtliga fyra kvartsfinaler från senast det begav sig.

Det är snart dags för kvartsfinaler i sommarens OS för de åtta damlandslag som avancerat från gruppspelet. Fem av årets kvartsfinallag var med under OS 2016 och spelade om semifinalplatserna även under den turneringen.

Kvartsfinal 1:

Sverige – USA 2-1 efter straffar

Sveriges kvartsfinal mot USA 2016 är svår att glömma för den fotbollsintresserade. Sverige hade inte på något sätt imponerat under turneringens gång och det var inte många som trodde att Pia Sundhage och hennes Sverige skulle gå segrande ur striden mot USA. Stina Blackstenius gav Sverige ledningen i den 60:e minuten innan Alex Morgan kvitterade för USA med dryga kvarten kvar. Matchen gick till slut till straffläggning. Där drog Sverige det längsta strået efter att Hedvig Lindahl stått för två straffräddningar och Lisa Dahlkvist till slut kunde sätta den avgörande straffen som gjorde att Sverige jublade och gick vidare till semifinal.

Kvartsfinal 2:

Kina – Tyskland 0-1

Tyskland tog ett stort steg mot sitt första OS-guld i historien genom att slå Kina i kvartsfinalen 2016. Tyskland var förstås favoriter i mötet men segern satt ganska långt inne. Det stjärnspäckade laget lyckades till slut att få hål på Kina. I den 76:e matchminuten kunde den rutinerade Melanie Behringer göra 1-0 för Tyskland, vilket höll sig ända in till slutsignalen från den ukrainske domaren. Tyskland till semifinal och OS-äventyret slut för Kina för den här gången.

Kvartsfinal 3:

Kanada – Frankrike 1-0

Det blev lite av ett favoritfall i den tredje kvartsfinalen när Frankrike fick smaka på en sur förlust från den gamla kolonin Kanada. Kanadensarna har varit starka i OS-sammanhang och visade ännu en gång att man är en nation att räkna med. Sophie Schmidt gjorde matchens enda mål i den andra halvleken och skickade Kanada till semifinal.

Kvartsfinal 4:

Brasilien – Australien 1-0 efter straffar

Det blev en mållös tillställning efter 120 minuter mellan Brasilien och Australien under deras kvartsfinal 2016. Värdnationen var pressade till att göra ett bra mästerskap på hemmaplan inför sina egna fans. Men efter att man inte lyckats med att få hål på Lydia Williams i Australiens mål så fick matchen avgöras på straffar. Båda lagen satte sina fyra inledande straffar. I omgång fem stegade stjärnan Marta fram men missade. Lagkaptenen kunde bli syndabock för sitt Brasilien men Barbara stod för en fin räddning på Australiens straff, som kunde blivit avgörande för brasilianskt uttåg. Brasilien vann till slut straffläggningen och kvartsfinalen efter att Australien missade sin straff i den åttonde straffomgången.


Borussia Dortmund - Real Madrid