Åtta lag ett steg närmare dam-VM

//Åtta lag ett steg närmare dam-VM

Åtta lag ett steg närmare dam-VM

Foto: Wikimedia

De totalt 16 nationerna som just nu deltar i turneringarna OFC Women’s Nations Cup och Women’s Africa Cup Of Nations har under helgen avrundat sina respektive gruppspel och kvar finns nu sammanlagt åtta landslag i de två turneringarna. Dessa kommer nu att göra upp i de två slutspelen, där de afrikanska lagen som är kvar har en 75-procentig chans att nå ett mästerskap. Anledningen till detta är att tre av de fyra kvarvarande nationerna kommer får varsin VM-plats. I grupp A var det Kamerun och Mali som fick med sig allra flest poäng, samtidigt som Sydafrika och Nigeria tog sig vidare från grupp B.

Lagen kommer under morgondagen att ställas mot varandra i semifinalerna, där det blir Kamerun och Nigeria som möts i den första matchen. Bara timmar därefter är det Sydafrika och Mali som äntrar planen. I och med att inget av lagen i den andra semifinalen deltagit i ett tidigare världsmästerskap kommer vi att få se minst ett nytt afrikanskt lag i VM nästa sommar. Segrarna i de två semifinalerna är garanterade en finalplats och en plats i VM, samtidigt som förlorarna gör upp om den sista biljetten i bronsmatchen.

Tittar vi istället på det oceaniska mästerskapet är det tre av de fyra avancerande lagen som nu har möjligheten att ta sig till ett första VM. Av lagen Papua Nya Guinea, Nya Kaledonien, Fiji och Nya Zeeland är det bara det sistnämnda laget som upplevt ett världsmästerskap. Laget har under de senaste tre oceaniska mästerskapen kunnat försvara guldet och många tror därför att nationen åter igen kommer att bli kontinentens representant i Frankrike nästa sommar.

Sofie Hansson

Av |2018-11-26T12:01:45+00:00november 26th, 2018|Dam VM 2019|0 kommentarer

Om skribenten:

Sportjournalist. Ett mästerskap som fotbolls-VM är någonting som verkligen enar människor på så många olika sätt. Oavsett om man är fotbollsintresserad sedan tidigare eller ej, så är ett mästerskap som detta en folkfest som de flesta är delaktiga i. Detta har jag själv fått erfara i samband med att jag blev skribent här på Vm-fotboll.se. Trots att många delar av fotbollskulturen är helt nya för min del så finner jag en stor glädje i att få skriva kring ämnet som värmer så många människors hjärtan, samtidigt som man får följa lagen på deras vägar mot nya bragder. Om man inte är insatt i mästerskapens historia tycker jag personligen det är mycket intressant att titta tillbaka på tidigare prestationer som spelare och lag har åstadkommit. Därav kommer det en del artiklar inom just detta område ifrån mig. Att följa ett mästerskap så pass intensivt som vi gjort under både VM i Brasilien och Ryssland och nu kommer att göra under framtida turneringar är otroligt roligt, oavsett om man är en fotbollsfantast eller ej.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.