Värdnationen Australien imponerade i den sista gruppspelsmatchen. Med kniven mot strupen vann ”The Matildas” med hela 4-0 mot de regerande olympiska mästarna Kanada. Australien är nu klara för åttondelsfinal som vinnare av Grupp B, detta medan Nigeria snor åt sig den andra platsen till slutspelet. Kanada är därmed utslaget.

Ett toppmöte i Grupp B utspelade sig under måndagsförmiddagen där åttondelsfinalerna skulle spikas där Australien, Kanada och Nigeria spelade om två platser till åttondelsfinalerna. I Melbourne stod Tony Gustavsson inför ett öde mot Kanada där seger behövdes för att nå åttondelsfinal såvida inte Nigeria skulle tappa poäng och mål mot Irland.

Hemmanationen fick en drömstart på matchen. Efter nio minuter sprang lagkaptenen för dagen, Stephanie Catley, sig ren på vänsterkanten och måttade in ett inlägg som slutligen landade på Hayley Rasos fötter och den sistnämnda kunde lirka in 1-0 för Australien. Målet vinkades först bort för offside men efter VAR-granskning godkändes målet.

Catley och Raso var sedan inblandade i nästa australiensiska superchans bara ett par minuter senare när den förstnämnda slog ett lågt inlägg och Raso avslutade men Kanadas målvakt Kailen Sheridan stod för en superräddning för att hålla sitt Kanada kvar i matchen. Efter Australiens 1-0-mål var Kanada pressat att göra mål för att hålla hoppet om åttondelsfinalerna vid liv.

Kanada kom upp med ett bra tempo efter det insläppta målet och tryckte ned Australien ganska lågt i försvarsspelet vilket säkert oroade en stor del av de många tillresta fansen i Melbourne. Den oron skulle dock bli till glädje med dryga kvarten kvar av första halvlek. En fin aktion av Mary Fowler resulterade i ett speciellt anfall som Fowler själv avslutade till ett australiensiskt mål. Men efter en VAR-granskning, som tog lång tid, dömde Stephanie Frappart bort målet på grund av en väldigt tajt offside-blåsning. Tungt för Australien som säkerligen hade velat ha med sig 2-0 från den situationen.

Men Australien skulle inte sluta skapa lägen. På en hörna tätt bara minuten efter det bortdömda målet så blev det en tilltrasslig situation där matchens förgrundsfigur Hayley Raso stod på bortre stolpen för att raka in 2-0 för hemmanationen Australien och denna gång blev målet godkänt. Australien var uppenbart effektiva i sina anfallsförsök och Kanada var skakade av att inte ha kunnat utnyttja sitt höga bollinnehav för att sedan se motståndarna göra två mål. Australien gick in till halvtidsvila med ledning 2-0.

Andra halvlek

Kanada förbundskapten Bev Priestman var inte nöjd med första halvlek vilket hennes fyra (!) byten i halvtidspaus visade. Kanada behövde absolut minst två mål för att ens kunna nå åttondelsfinal i detta läge och känslan var att det skulle bli full fart framåt. Kanadas framåtlutande anfallsspel gav Australien ytor i sin offensiv.

Caitilin Foord sprang med bollen på sin vänsterkant och i en ganska märklig situation, när Kanadas försvarare slutade springa, så kunde Foord spela in bollen till Mary Fowler som var helt ren framför mål och som bara kunde stöta in bollen in i mål till 3-0 för Australien och nu var matchen nästan över.

Kanadas farligaste chans kom efter 20 minuter i andra halvlek när Deanne Rose kom i ett farligt avslut efter australiensiskt slarv centralt i banan men Australiens målvakt Mackenzie Arnold stod för en fin benparad.

I ärlighetens namn var det inte mycket som hände för Kanada under hela andra halvlek. Australien var farligast i sina kontringar och de fyra bytena i pausen såg snarare ut att förvirra Kanada mer än att det blev någon positiv effekt. Kanada hade ett par farliga avslut på mål men inte mer. Tony Gustavsson och hans Australien kunde, med kniven mot strupen, ta en ovärderlig seger i den tredje och sista gruppspelsmatchen och därmed avancera till åttondelsfinal. Australien fastställde slutresultatet till 4-0 genom Stephanie Catley under tilläggstiden. Kanada är utslaget då Nigeria gjorde sitt jobb och tog poäng parallellt mot Irland i en match som slutade 0-0.

Australien och Nigeria tar sig vidare till åttondelsfinal där hemmanationen Australien går dit som gruppetta. Man kommer att möta tvåan i Grupp D där England, Kina, Haiti och Danmark ska tampas om två platser. Nigeria kommer att möta ettan i den gruppen i sin åttondelsfinal. OS-mästarna från Kanada är i sin tur utslagna från damernas fotbolls-VM 2023, likaså Irland.

Australien – Kanada, 4-0 (2-0)

’11 1-0 Hayley Raso
’40 2-0 Hayley Raso
’58 3-0 Mary Fowler
’90+3 4-0 Stephanie Catley

Sluttabell Grupp B

  1. Australien, 6p
  2. Nigeria, 5p
  3. Kanada, 4p
  4. Irland, 1p

Åttondelsfinaler Grupp B/Grupp D

7 augusti:
Australien – Tvåan Grupp D
09:30

Vinnarna Grupp D – Nigeria
12:30