Australien blev klara för kvartsfinal i hemma-VM inför 75 784 åskådare i Sydney. Värdnationen vann med 2-0 i VM-åttondelsfinalen mot Danmark efter mål av Caitlin Foord och Hayley Raso. Superstjärnan Sam Kerr fick dessutom komma in och göra sina första minuter i VM.

Måndagen innehöll den sjätte åttondelsfinalen i damernas fotbolls-VM 2023 när hemmanationen Australien, ledda av svenske Tony Gustavsson, ställdes mot Danmark.

Det var ett häftigt tryck på nationalsången och under matchen på Olympic Stadium i Sydney där dock Danmark skapade de två första farligheterna framför ögonen på de australiensiska hemmafansen. Australien fick fortsatt vara utan sin superstjärna Sam Kerr som hittills inte spelat i detta VM men som hoppas kunna göra det längre fram.

Danmark började bäst på många sätt och vis och överraskade säkert många genom att vara ganska höga i sitt presspel, där man också ofta utnyttjade Pernille Harder i en lite mer bakåtdragen roll där storstjärnan fick en del yta framför Australiens försvarslinje.

Ledningsmålet i matchen skulle dock komma till ett hemmavrål efter dryga halvtimmen när Mary Fowler slog en perfekt djupledspassning till Caitlin Foord som i sin tur rullade in 1-0 för Australien mellan benen på den danska målvakten Lene Christensen och Australien ledde med 1-0.

Det australiensiska målet efter en halvtimme blev den första halvlekens enda, en halvlek där Danmark började bäst men där Australien fick ledningsmålet och kontrollerade händelserna därefter.

I andra halvlek började Danmark återigen bra och känslan var att de svenska förbundskaptenerna för Australien, Tony Gustavsson och Jens Fjellström, ville försvara ledningen. Men Danmark, som spetsade elvan på planen med offensiv kraft, var nästan lite för farligare för att låta matchbilden vara allt för länge med mycket dansk boll och ett jagande Australien.

Målskytten Caitlin Foord var till mångt och mycket det stora hotet för Australien framåt med sin löpvilja på vänsterkanten där Hammarbymittfältaren Kyra Cooney-Cross och Vittsjö-mittfältaren Katrina-Lee Gorry kunde mata henne med lite bollar. Men Foord skulle inte bli nästa australiensiska målskytt, det blev istället Hayley Raso.

Mary Fowler snurrade lite i straffområdet och skickade in en låg boll som Emily van Egmond senare spelade fram till Hayley Raso som sköt in 2-0 lågt vid bortre stolpen, hennes tredje i turneringen och nu var den danska uppförsbacken brant. Just omställningarna blev uppenbart viktiga för Australien när Danmark återigen varit inne i en bra period med boll.

Visst jublade de drygt 76 000 åskådarna högt vid de båda målen men frågan är om inte det högsta jublet kom i den 79:e matchminuten när VM:s största stjärna, Sam Kerr, fick göra sina första minuter i detta VM efter en skada under gruppspelet. Och världens bästa kontringsspelare visade upp sin snabbhet och tillslag tidigt när hon fick ett läge där skottet dock gick över.

Danmark fick fem minuters tilläggstid på sig att hitta både en reducering och senare en kvittering vilket kändes alldeles för svårt, inte minst då Australien säkrade upp med en till försvarsspelare i den redan stabila backlinjen. Och Pernille Harder, Amalie Vangsgaard, Simone Boye Sörensen och deras lagkamrater nådde aldrig hela vägen.

Australien tog en ovärderlig åttondelsfinalseger inför storpublik i Sydney och är nu klara för VM-kvartsfinal efter en stabil insats. Trots ett danskt övertag i bollinnehavet kunde ett stabilt australiensiskt lag utnyttja sina styrkor genom två mål efter kontringar och ska nu möta Frankrike eller Marocko i kvartsfinal på lördag. Med hemmapubliken i ryggen och nu även Sam Kerr ”fit for fight” så kan Australien vara en obehaglig motståndare i detta mästerskap.

Australien – Danmark, 2-0 (1-0)

’29 1-0 Caitlin Foord
’71 2-0 Hayley Raso


Borussia Dortmund - Real Madrid