Tony Gustavsson och Australien fick en kanonstart på hemma-VM 2023. Australien vann med 1-0 mot Irland inför 75 784 åskådare på plats i Sydney efter att Stephanie Catley gjort matchens enda mål på straff.

Under torsdagsförmiddagen spelade Australien sin VM-premiär mot Irland inför fulla läktare i Sydney, där Tony Gustavsson gick in som förbundskapten för Australiens VM-landslag. Gustavsson fick dock formera ett lag utan en av VM:s största stjärnor i anfallaren Sam Kerr, då Chelsea-stjärnan kan missa hela gruppspelet på grund av en skada. Denna information kom timmen före matchstart till allmänheten.

Australien började bäst inför drygt 76 000 åskådare på gamla olympiastadion Stadium Australia, där hemmanationen började i ett högt tempo mot ett Irland som tidigt såg ut att ställa sig in på försvarsspel och att slösa tid. Australien höll mest boll men skapade inte speciellt mycket under de första 20 minuterna medan Irland gick på kontring mestadels utan att inte skapa speciellt mycket de heller.

Det var en första halvlek som präglades av ett högt bollinnehav från Australien men egentligen utan målchanser alltså, när Irland stod lågt med sin backlinje och gjorde det tajt centralt för hemmanationen.

Andra halvlek

Precis som den andra hemmanationen, Nya Zeeland, så fick Australien en bra start på andra halvlek. En fin boll från Hammarbyspelaren Kyra Cooney-Cross gick mot Hayley Raso som blev nerknuffad av en irländsk försvarare och domaren pekade på straffpunkten. Från elva meter stegade Stephanie Catley fram och var säkerheten själv när hon sköt in 1-0 för Australien genom en perfekt straffspark och Stadium Australia jublade.

Irland gjorde ett par byten och flyttade fram sina positioner efter drygt 65 minuter, något som gjorde att man faktiskt skapade lite halvchanser i det australiensiska straffområdet. Irland hade ganska mycket energi och förändrade matchen plötsligt när Tony Gustavsson och Australien såg ut att vilja skydda sin ledning snarare än att säkra segern med att gå för ett till mål.

Irland fick ett hyperfarligt frisparksläge efter 90 minuter, med sex minuter på tilläggstiden, men Megan Connolly sköt tätt över. Det blev pressat och nervöst i Sydney när Irland skapade farligheter på fasta situationer och tryckte ner Australien. Irland hade sedan ett avslut på mål efter ett farligt anfall i matchminut 96. Men favoriterna skulle hålla tätt i slutminuterna och över 90 spelade minuter stod Australien som värdiga segrare med 1-0 i VM-premiären 2023. Trots Sam Kerrs bortfall kunde alltså Australien knipa en premiärseger inför storpublik. I Grupp B ingår också Kanada och Nigeria i en tuff grupp.

Det blev en perfekt kväll (lokal tid) för båda värdnationerna med en seger vardera med 1-0 efter att Nya Zeeland besegrade Norge med 1-0 under dagen.

Australien – Irland, 1-0 (0-0)

’52 1-0 Stephanie Catley (str)