Portugal tog en viktig seger i hoppet om VM-åttondelsfinal. Kika Nazareth och Telma Encarnacao blev matchhjältar när Vietnam besegrades med 2-0. Vietnam är därmed utslaget ur damernas fotbolls-VM 2023 och kan inte nå slutspel.

Under torsdagsförmiddagen spelade Portugal och Vietnam om viktiga poäng i Grupp E, en grupp som också innehåller USA och Nederländerna. Båda lagen var i behov av seger för att behålla hoppet om åttondelsfinal.

Portugal började allra bäst och skapade ett par stora farligheter bara under de första minuterna i matchen och sedan kom också ett tidigt ledningsmål. Ett fint anfall hamnade hos högerbacken Lucia Alves som i sin tur slog ett perfekt inlägg till Telma Encarnacao som kunde forcera in Portugals första VM-mål in till 1-0.

Portugisiskorna började i ett högt tempo och med kreativitet framåt, något som skulle bära frukt igen. Efter en dålig vietnamesisk utspark kunde Portugal samla in bollen på offensiv planhalva och stå för en blixtsnabb kontring som slutade med att talangen Kika Nazareth kunde skjuta in 2-0 för Portugal redan efter 21 minuter.

Det var Portugal som var bäst i första halvlek och som skapade sig ett drömläge inför den andra halvleken med en tvåmålsledning i halvtidspausen. Även i andra halvlek så var det Portugal som kontrollerade händelserna rejält och skapade chanser framåt. Vietnam var aldrig riktigt nära att hota portugisiskorna i andra halvlek och matchen gick mot sitt slut utan några vietnamesiska chanser, desto fler för Portugal.

Portugal var dominanta från start till mål och vann välförtjänt med 2-0 i den så viktiga gruppspelsmatchen och hakade av Vietnam i kampen om en av de två platserna till åttondelsfinal från Grupp E. Portugal tog sin första VM-seger någonsin och gjorde sina första mål i ett världsmästerskap på damsidan.

I sista gruppspelsomgången ställs Portugal mot guldfavoriterna från USA medan Vietnam ställs mot Nederländerna. Nederländerna och USA har fyra poäng i tabellen medan Portugal står på tre och Vietnam på noll. Portugal behöver därmed en seger mot USA för att nå åttondelsfinal eller förlust för Nederländerna och en poäng för Portugal mot USA. Målskillnad går före inbördes möten i tabellräkningen.

Portugal – Vietnam, 2-0 (2-0)

’7 1-0 Telma Encarnacao
’21 2-0 Kika Nazareth

Sista omgången i Grupp E

  • Tisdag 1 augusti kl. 09:00 Portugal-USA (Eden Park)
  • Tisdag 1 augusti kl. 09:00 Vietnam-Nederländerna (Forsyth Barr Stadium)


Borussia Dortmund - Real Madrid