En hustlers paradise, så skulle man kunna sammanfatta platsen utanför Fifas ticket center beläget vid tunnelbanestation Dobryninskaya. Nu när åttondelerna dragit igång är det uppsamlingsheat för alla vars lag har åkt ut, vars lag inte gick vidare som etta som beräknat osv och de vars gick vidare till precis den matchen man hade räknat med och därför behöver biljett.

Alla vägar bär som bekant till Rom, men i Ryssland bär i princip alla flighter till Moskva oavsett vart du ska vidare sen. Så igår såg man fans från alla världen hörn som febrilt letade efter biljett till just sin match. Och tiden är knapp. Vi blev erbjudna biljetter till Mexiko – Brasilien, i princip till utköpspris.
– Vi hinner inte svarade vi.
– No problem, svarade säljaren och visslade och så kom hans polare springande och visade bilnycklarna och bilder på hans mini-van som skulle frakta oss alla de 15 timmarna från Moskva till Samara för att se matchen och sen köra tillbaka oss igen.
Frestande erbjudande men det gick inte. Min kompis Olle ska vidare till St Petersburg och jag har tack vare min ryske kompis Ivan till slut fått tag på biljett till Colombia – England. Den absolut svåraste att få biljett till. Eftersom colombianerna är överallt, matchen spelas lättillgängligt i Moskva och dessutom på den mindre Spartak Arena och inte Luzjiniki-stadion så är det i princip omöjligt att komma över till rimligt pris. Om man inte har en kompis med kontaktnät inom rysk sport det vill säga.
Tips till alla som vill åka på mästerskap:
1. Åk i början, även om ni inte har biljett. Till gruppmatcherna går det alltid att lösa nästan till utköpspris.
2. Har du möjlighet att köpa biljett till en åttondelsfinal eller kvartsfinal redan från början. Köp den. Även om du inte vet om just ditt land går vidare. Du får alltid tillbaka minst det du betalade, i bästa fall kan du få det dubbla eller tredubbla.
3. Var social längs vägen. Prata med folk, bytt nr, facebook osv. Man vet aldrig vad man kan ha för utbyte av varandra längre fram i turneringen, eller rentav senare turneringar flera år framåt i tiden. Alla fotbollsfans jag träffat på vägarna genom åren såhär är extremt hjälpsamma med det man kan.
* * * *
Själva turneringen då? Ja nu när både Messi och Ronaldo åkte ut samma kväll kanske vi slipper allt tjafs i sociala medier om vem som är bäst av dem. För en stund i alla fall. Kylian Mbappé visade att (om han inte dukar under fullständigt av de orimligt höga förväntningarna som kommer nu) har alla möjligheter att bli någon slags arvtagare.
Den förste tonåring sedan Pelé att göra två mål i en utslagsmatch i VM. Frankrike kan gå långt i den här turneringen, även om Uruguay inte blir någon lätt nöt att knäcka.


Borussia Dortmund - Real Madrid