Colombia är klara för kvartsfinal i damernas fotbolls-VM 2023. Lagkaptenen Catalina Usme fick hål på Jamaicas målnolla i turneringen med ett drömmål och skickade Colombia till nationens första VM-kvartsfinal, där man ställs mot England på lördag.

Under tisdagsmorgonen spelades en häftig åttondelsfinal mellan två av VM:s överraskningar i Colombia och Jamaica, där de förstnämnda var lite större favoriter till mötet trots att Jamaica dittills i turneringen inte har släppt in ett enda mål. Stödet på läktarna var framför allt colombianskt sett till nationalsångerna, där sydamerikaner vallfärdat till AAMI Park i Melbourne.

Det var en tuff och fysisk inledning mellan två fysiska lag där Jamaica pratat mycket om sin fysiska styrka och snabbhet och där Colombia varit lite i skottlinjen i snacket om ”fult spel” inför turneringen och under densamma.

Den första halvtimmen inte jättemånga chanser åt något håll även om Colombia hade matchens första skott på mål för att testa Jamaicas duktiga målvakt Rebecca Spencer, dock under en period där Jamaica kanske var bäst.

Det var en stark kampvilja från båda lagen under första halvlek, där inget lag tänkte vika en tum i drömmen om att få möta England i en VM-kvartsfinal på lördag. Colombia var det drivande laget under den andra delen i första halvlek men utan att göra allt för mycket väsen av sig, mer än att tvinga Jamaica till att ådra sig två gula kort i slutet av halvleken.

En ganska trevande första halvlek blev till en rivstart i andra halvlek. Bara sex minuter in i halvleken slog 18-årige Ana Guzman en helt osannolik långboll från långsidans till Colombias lagkapten Catalina Usme som med en perfekt touch tog ner bollen i straffområdet för att sedan placera in 1-0 till Colombia med vänsterfoten. Klassmål från Colombia och Jamaica hade släppt in sitt första mål i detta VM.

Tätt efter det colombianska målet kom två farliga chanser. Först skapade Jamaica kaos i offensivt straffområde på en fast situation men utan att få in bollen på bortre stolpen och i kontringen efteråt var Colombias supertalang Linda Caicedo nära att ge sitt lag ett utökande ledningsmål.

Jamaica har varit VM:s bästa lag defensivt med noll insläppta mål innan Usmes drömmål. Men i offensiven har Jamaica endast gjort ett mål på en fast situation och inte imponerat i den delen, vilket syntes när man behövde framåt i slutet. Det viktiga för Jamaica var att sätta Manchester City-forwarden Khadija Shaw i spel så ofta som möjligt men stjärnan var lite för ofta ensam där uppe efter dryga kvarten i andra halvlek.

Förbundskaptenen för Jamaica, Lorne Donaldson, skickade in lite offensiv kraft inför slutkvarten av ordinarie matchtid. Men det var svårt för Jamaica att ta sig igenom Colombias robusta försvar, ett försvar som sedan hade spetsspelare där framme att skicka upp bollar på i kontringsspelet. Colombia kontrollerade händelserna på ett bra sätt i början av slutkvarten och tillät inte jamaicanskorna till en massa målchanser.

Med åtta minuter kvar av ordinarie matchtid fick dock Jamaicas mittfältsankare Drew Spence ett superläge efter ett bra inlägg där Tottenham-mittfältaren dock inte fick nicken på mål utan strax utanför. Ett par minuter senare hade Colombias Leicy Santos Herrera ett superläge att kvittera men mittfältare nickade bollen i stolpen.

Jamaica fick fem minuters tilläggstid på sig att skicka långa bollar på sina forwards ute på planen. Men Colombia, som spelat en perfekt match dittills, fortsatte i rätt spår när man fördröjde tiden genom att hålla bollen under de första tilläggsminuterna. Med en och en halv minut kvar av tilläggstiden fick Jamaica sin möjlighet med en hörna från höger. Något mål skulle det dock inte bli den gången heller och Colombias målvakt Catalina Perez Jaramillo kunde fånga in bollen en sista gång. Colombia vann matchen med 1-0 och avancerar nu till nästa omgång i VM-slutspelet.

Colombia är nu klara för nationens allra första VM-kvartsfinal på damsidan. På två försök tidigare (2011, 2015) har man inte nått längre än till åttondelsfinal. Nu ställs Colombia mot Europamästarna England i kvartsfinal lördagen den 12 augusti med avspark 12:30. Jamaica får lämna VM men med en historisk åttondelsfinal i ryggen och endast ett insläppt mål på fyra VM-matcher.

Colombia – Jamaica, 1-0 (0-0)

’52 1-0 Catalina Usme


Borussia Dortmund - Real Madrid