England ska spela nationens första VM-final på damsidan. Detta efter seger med 1-3 mot värdnationen Australien i semifinalen. En målrik andra halvlek slutade i två engelska mål där Lauren Hemp och Alessia Russo blev matchhjältar. Nu väntar engelsk final mot Spanien på söndag medan Australien ställs mot Sverige i kampen om bronset.

Under onsdagen spelades en häftig VM-semifinal när hemmanationen Australien tog emot England på Stadium Australia i Sydney. Tony Gustavsson och hans Australien spelade nationens första VM-semifinal och kunde nå en historisk final inför drygt 80 000 åskådare i Sydney. Den stora stjärnan i laget, Sam Kerr, fick starta sin första match i detta mästerskap och bar kaptensbindeln från start.

Första halvlek

Den första halvlekens inledande tio minuter innehöll två farliga lägen där Sam Kerr fick Australiens första möjlighet när hon sprang sig fri och tätt därpå missade Englands Georgia Stanway ett guldläge. England var bäst inledningsvis och tog tag i taktpinnen rent spelmässigt medan Australien fokuserade på sitt stabila försvarsspel för att sedan hitta kontringslägen på Sam Kerr, Mary Fowler och Caitlin Foord.

Men det engelska bollinnehavet skulle bära frukt med tio minuter kvar av första halvlek. Efter ett fint kombinationsspel på vänsterkanten gnetade Alessia Russo fram en boll längs med kortlinjen och passade in bollen in till det vänstra hörnet av straffområdet och där dök Ella Toone upp och med ett fint avslut kunde hon skjuta in 0-1 till England i det bortre krysset, ett mål som tystade publiken i Sydney. Målet kan vara ett av VM:s allra snyggaste med Toones kalasträff i krysset.

Australien har levt på sitt fina försvarsspel under turneringen och ett insläppt mål i slutet av första halvlek var inte något som laget behövde, då man brukar kunna nöta ner motståndarna i andra halvleken. Nu stod man istället inför en position där man behövde jaga ett mål.

England vann första halvlek efter Ella Toones kanon och i det läget var England i VM-final.

Andra halvlek

Australien började den andra halvleken i ett rasande tempo under de första fem minuterna och satsade allt för en tidig kvittering men utan resultat. Tony Gustavsson applåderade sitt landslag efter en kvart i andra halvlek där Australien lyckats bita sig fast i matchen och skapat några lägen, även om England hade sin dos av bollen även i andra halvlek.

Sam Kerr är Australiens största stjärna och kanske hela mästerskapets, men i och med att hon varit skadad under turneringen fanns frågetecken kring hur länge hon kunde hålla formen i matchen. Men stjärnans status var inte mycket att ifrågasätta. Lagkaptenen skulle göra allting själv när hon hittade en kvittering till 1-1. Kerr tog bollen från mittlinjen och avancerade ensam mot två engelska försvarare men istället för att peta bollen och sticka iväg så peggade Kerr upp för ett drömmål när hon klippte till från 30-40 meter in i bortre krysset till en kvittering i VM-semifinalen. Om Ella Toone gjorde ett drömmål till 0-1 så var målet från Kerrs fötter något alldeles extra.

Målet öppnade upp semifinalen en aning där Kerr hade en farlig nick tätt därpå men även Englands Alessia Russo hade en farlig nick precis utanför mål. Russos nickmiss skulle dock följas av ett engelskt mål. Australiens ytterback Ellie Carpenter och Englands Lauren Hemp kamperade om en engelsk långboll in till australiensiskt straffområde där Carpenter såg ut att kontrollera bollen men i trots att hon var första på bollen så missade hon att ta med sig densamma i farten och istället kunde Lauren Hemp utnyttja misstaget till att rulla dit 1-2 för England, detta med 20 minuter kvar av ordinarie matchtid.

Australien skickade in offensiv kraft med tio minuter kvar av ordinarie speltiden och förberedde sig för en slutforcering, där Sam Kerr fick det första läget med huvudet där hon dock fick en alldeles för hård nick över i försöket på en nickskarv. Nästa läge fick inhopparen Cortnee Vine med ett fint skott som räddades av Mary Earps i engelska målet.

Sam Kerr var inblandad i allt i australiensisk väg och hade nästa superläge med ett alldeles för högt volleyavslut bara två-tre meter från målet efter en hörna och Kerr och Tony Gustavsson såg uppgivna ut med tanke på bristen på mål från de fina lägena. Istället kom en punktering av matchen när Alessia Russo bara minuten senare satte matchavgörandet till 1-3.

Australien fick sex minuter på sig att göra två mål vilket naturligtvis var smått omöjligt. Det blev ingen sagolik VM-final för värdnationen Australien, istället slutade allt med ett abrupt slut mot England i semin. Nu väntar Sverige i bronsmatchen på lördag klockan 10:00 medan England spelar VM-final mot Spanien på söndag med avspark 12:00. Då kommer en historisk världsmästare att koras då både England och Spanien spelar sin första VM-final.

Australien – England, 1-3 (0-1)

’36 0-1 Ella Toone
’63 1-1 Sam Kerr
’71 1-2 Lauren Hemp
’86 1-3 Alessia Russo