Om Sverige vinner VM-brons på lördag så väntar inget firande i Kungsträdgården i Stockholm. Detta skjuts till framtiden då terrorläget i Sverige är för högt.

När ett svenskt landslag tar medalj i en stor idrott, inte minst fotboll har Kungsträdgården i Stockholm varit en välkänd plats för att tacka medaljhjältarna hemma i Sverige. Om Sveriges damlandslag skulle ta bronsmedalj i fotbolls-VM på lördag så kommer detta inte bli av, åtminstone inte än. I ett pressmeddelande meddelar Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att firandet skjuts på framtiden på grund av det hotläge som Sverige befinner sig i, efter att SÄPO höjt hotnivån till 3/4 på sin säkerhetsskala.

– Vi har hela tiden under vår planeringsprocess för ett eventuellt firande följt utvecklingen, analyserat säkerhetsläget för att som alltid kunna genomföra ett tryggt och säkert evenemang och väger nu in den nya informationen från myndigheterna, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman i pressmeddelandet.

Svenska Fotbollförbundet har som sagt sedan tidigare beslutat att en svensk medalj ska firas vid hemkomst, och ett eventuellt firande skulle ha skett i Stockholm. Men för att säkerställa tryggheten för spelare, ledare och supportrar så väljer SvFF att skjuta fram ett eventuellt firande. Detta på grund av att SÄPO alltså höjt terrornivån till tre av fyra på skalan.

– Vi vill förstås att laget ska hyllas för sina framgångar i mästerskapet vid eventuell medalj och det kommer supportrarna få chans att göra vid ett senare tillfälle. Med den nya informationen från Säpo är det svårt att arrangera ett publikt firande på säkert sätt med den korta tid som finns fram till en hemkomst, avslutar säkerhetschefen Martin Fredman.


Borussia Dortmund - Real Madrid