Spanien har tagit sitt allra första VM-guld i fotboll på damsidan. Efter mål av lagkaptenen Olga Carmona i första halvlek kunde Spanien kontrollera händelserna i VM-finalen, där man besegrade England med 1-0.

Under söndagen spelades den allra sista matchen i damernas fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland när England och Spanien stod i VM-finalen som spelades inför fulla läktare på Stadium Australia i Sydney. Förberedelserna innehöll en häftig show inför nationalsångerna och avsparken i Sydney. Till finalen hade förbundskaptenerna valt samma spelsätt och startelvor som i semifinalsegrarna med undantaget i Spanien då Jorge Vilda valde att sätta superstjärnan Alexia Putellas på bänken till förmån för Salma Paralluelo.

Första halvlek

Båda lagen började på sitt karaktäristiska sätt när England kom med fart och tyngd under första tio av halvleken medan Spaniens kombinationsspel längs med marken blandades med Salma Paralluelo i djupled. Inga stora chanser fanns att rapportera om från de första tio minuterna men en högkvalitativ inledning mellan två taktiskt skickliga lag kunde konstateras.

Efter kvarten spelad kom dock den första stora målchansen när England tog sig fram till spanskt straffområde med mycket folk och slutligen damp bollen ner till Lauren Hemp som med vänsterfoten sköt bollen i ribban för att missa VM-finalens första stora möjlighet.

Nästa stora möjlighet kom bara två minuter senare men då i andra riktningen när Salma Paralluelo missade bollen på ett fint vänsterinlägg men där Alba Redondo på bortre stolpen fick chansen men Englands målvakt Mary Earps stod för en viktig räddning. Efter en ganska kontrollerande period första tio minuterna så blev det mer öppet efter kvarten spelad med de två stora möjligheterna i matchen. Strax därpå tog sig en åskådare in på planen och stormade densamma så matchen avbröts tillfälligt innan man fick kontroll på händelserna igen.

Efter dryga halvtimmen kom ledningsmålet i matchen och det var en bekant målskytt som presenterade sig på nytt. Svenskdödaren Olga Carmona avancerade på sin vänsterkant och sköt ett alldeles perfekt avslut i den bortre stolproten för att ge sitt Spanien ledningen till 1-0. Lagkaptenen gjorde därmed sitt andra mål i VM efter att ha avgjort semifinalen mot Blågult.

Efter målet så började Spanien ta tag i matchen ännu mer än tidigare, eller åtminstone i bollen. Spanien anföll flera gånger i rad med högt bollinnehav medan England försvarade sig ganska lågt för att sedan försöka hitta kontringar på det offensivt inriktade spanska laget. Men Spanien var snarare närmare ett utökande ledningsmål än England var en kvittering.

Spanien gick in till halvtidsvilan med ledningen 1-0 och visade framför allt under andra delen av halvleken att man höll en hög kvalitet i bollinnehavet, medan England blev lite mer uddlöst desto mer halvleken led.

Andra halvlek

Englands förbundskapten Sarina Wiegman var uppenbart missnöjd med någonting efter första halvlek och bytte in Chloe Kelly och Lauren James redan i halvtidspaus. Den omedelbara effekten uteblev inledningsvis när ett taggat Spanien kom ut och dominerade matchbilden under de första minuterna med två heta målchanser.

En av matchens absolut bästa spelare var Spaniens centrala mittfältare Aitana Bonmati. Spelfördelaren var delaktig i det mesta under de första 60 minuterna och var närmast att ge sitt Spanien ett utökande ledningsmål efter kvarten spelad i andra halvlek när hennes avslut gick tätt över ribban.

Efter 65 minuter sprang amerikanska domaren Tori Penso ut till VAR-skärmen för att kolla till en handssituation, där Englands Keira Walsh såg ut att få en boll på handen i eget straffområde. VAR-rummet gav Penso de bilder hon behövde för att bedöma situationen och efter en ganska lång koll så valde amerikanskan att peka på straffpunkten för en spansk straff med halva halvleken spelad.

Jennifer Hermoso fick chansen från elva meter och peggade upp bollen på straffpunkten och veteranen hade verkligen chansen att ta sitt Spanien ett steg närmare VM-guldet. Men stjärnan fick se sin straff räddas av en hetlevrad engelsk målvakt i form av Mary Earps. Målvakten gick åt helt rätt håll och räddade en svag spansk straff för att hålla England kvar i VM-finalen.

England fick energi av straffräddningen och flyttade fram sina positioner medan Spanien tvingades till ett byte hos mittbacksparet när Laia Codina drogs med en skadekänning. Sedan fick även England en skada på sin mittback Alex Greenwood som trots ett bandagerat huvud fortsatte VM-finalen, men spelavbrottet gav båda lagen utrymme för att andas och gå igenom taktiska instruktioner inför de sista tio minuterna av ordinarie matchtid.

England skickade in lite offensiv kraft i slutet och skickade upp Millie Bright (mittback) i anfallet för långa bollar. The Lionessess fick också mycket tid att arbeta på med 13 minuters tilläggstid i VM-finalen, där Spanien försökte rulla bollen inom laget för att få tiden att gå så mycket som möjligt.

Spanien var väldigt framgångsrika under tilläggstiden där man inte tillät England att ens ha boll under den första halvan av stopptiden. Ett trött och frustrerat England hittade inte fram med mycket överhuvudtaget medan Spanien hade orken att kontra och bygga anfall med många spelare forcerandes framåt.

De tillresta fansen från England fick vara fortsatt besvikna matchen igenom. Europamästarna orkade inte återhämta sig efter baklängesmålet i första halvlek och kom aldrig på allvar in i andra halvlek med några reella hot, detta medan Spanien spelade en bländande fotboll där man framför allt vann kampen på centralt mittfält. En väl genomförd match från Spanien gav nationen deras allra första VM-guld någonsin på damsidan efter finalsegern med 1-0. Guldet är Spaniens första medalj någonsin i VM-sammanhang och England får lämna Oceanien med sitt första VM-silver någonsin, även om man snöpligt snubblade på mållinjen.

Efter en månad lång VM-turnering är alltså Spanien världsmästare för första gången i historien.

Spanien – England, 1-0 (1-0)

’29 1-0 Olga Carmona
’70 Missad straff Jennifer Hermoso (SPA)

Så startade lagen

Spanien

Catalina Coll

Ona Batlle, Irene Paredes, Laia Codina (ut ’73), Olga Carmona

Teresa Abelleira, Aitana Bonmati, Jennifer Hermoso

Alba Redondo (ut ’60), Salma Paralluelo, Mariona Caldentey (ut ’90)

Inhoppare:
Oihane Hernandez (’60), Ivana Andrés (’73), Alexia Putellas (’90)

England

Mary Earps

Millie Bright, Alex Greenwood, Jessica Carter

Lucy Bronze, Ella Toone (ut ’87), Keira Walsh, Georgia Stanway, Rachel Daly (ut ’46)

Lauren Hemp, Alessia Russo (ut ’46)

Inhoppare:
Chloe Kelly (’46), Lauren James (’46), Bethany England (’87)


Borussia Dortmund - Real Madrid