© Bildbyrån

Den första matchdagen i damernas olympiska fotbollsturnering är över och vi summerar här dagen och alla de matcher som ägt rum.

Storbritannien och Chile var först ut i turneringen och det blev det brittiska lagen som tog hem de tre poängen. Engelska Ellen White låg bakom båda matchens mål och kunde i den 72:a minuten sätta punkt för matchen.

Brasilien kunde ta en jätteseger mot Kina med 5-0. Detta är det första mästerskapet där svenska Pia Sundhage leder laget och man kunde se 61-åringen gestikulera ordentligt vid sidan om planen när laget gjorde mål. Stjärnan Marta låg bakom två av lagets fullträffar.

Sveriges överraskande seger i mötet med USA var dagens stora skräll, där Stina Blackstenius kunde skriva in sig i målprotokollet två gånger. Laget har nu ett guldläge på att gå vinnande ur gruppen och får därmed ett enklare motstånd i kvartsfinalen.

Hemmanationen Japan spelade i sin tur oavgjort mot Kanada, där det var gästerna som tidigt tog ledningen. Japan fick straff drygt tio minuter in i den andra halvleken, men skottet missades. Med sex minuter kvar på klockan kunde Mana Iwabuchi säkra en poäng för Japan.

Det målrikaste mötet för dagen blev det mellan Zambia och Nederländerna, som slutade 10-3 till det europeiska laget. Vivianne Miedema gjorde hela fyra fullträffar och leder därmed turneringen skytteliga med råge.

I det sista mötet gjorde Sveriges kommande motståndare Australien och Nya Zeeland upp mot varandra. Lagen som trots att de är nära grannar, hade aldrig tidigare mötts i ett mästerskap utan enbart i vänskapliga träningslandskamper. Precis som de tidigare gångerna blev det Australien som segrade i mötet och därmed ligger på samma poäng som Sverige inför mötet på lördag.