Foto: Bildbyrån

Under helgen har FIFA kritiserats starkt av såväl medier som fotbollsspelare runtom i världen. Anledningen till det hela är att förbundet lyckats krocka damernas final i nästa sommars världsmästerskap med finalerna i såväl herrarnas nordamerikanska som sydamerikanska mästerskap. Det hela har gått under radarn tills att tidningen Sports Illustrated uppmärksammade det hela. Många har reagerat på det hela och jämfört det med herrarnas VM-final, som knappast skulle få hamna i skymundan på samma sätt.

Fotbollsspelaren Petronella Ekroth yttrade sitt missnöje via sitt twitter-konto:
– Fifa skulle aldrig låta något stort fotbollsevenemang avgöras samma dag som herrarnas VM-final. Men det är uppenbarligen okej att inte bara låta en, utan två, finaler spelas samma dag som damernas VM-final. Den största dagen i damfotbollen.

Även Nilla Fischer kunde vädra sina känslor hos Expressen:
– Återigen känns det som att Fifa visar sina ”sanna färger”. Det känns som om att organisationen tar ett steg fram men alltid följt av två steg bakåt i jämställdhetskontexten. Jag blir så jävla trött på dem.

Det internationella fotbollsförbundet har efter all kritik uttalat sig kring det hela via ett uttalande till amerikanske fotbollsjournalisten Grant Wahl.
– Fifa, Concacaf och Conmebol diskuterar schemaläggningen av matcherna i allmänhet och tajmningen av finalen i synnerhet, för att försöka minimera en potentiell krock av finalmatcherna.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid