Sveriges gruppmotståndare, Sydafrika och Argentina, spelade jämnt i natt. Efter att Sydafrika lett med två bollar hittade Argentina två mål i slutet på matchen för att spika slutresultatet till 2-2. Sverige kan nu säkra åttondelsfinal redan under lördagen.

Argentina och Sydafrika drabbade samman i Sveriges grupp, Grupp G, under natten mot fredagen med matchstart 02:00 svensk tid. Mötet var ett viktigt sådant ur svensk synpunkt inför lördagens möte med Italien.

Sydafrika började allra bäst och sprang in 0-1 efter dryga halvtimmen när hela planen trodde att Thembi Kgatlana sprang offside innan hon serverade den tidigare Djurgårdsspelaren Linda Motlhalo till ledningsmålet för Sydafrika men efter en VAR-granskning hade Argentina misslyckats med offsidefällan och Sydafrika var i förarsätet.

Sydafrika gick in till halvtidsvilan med en 0-1-ledning och började bra målmässigt även i den andra. Drygt 20 minuter in i andra halvlek utökade Sydafrika till 0-2 genom nyss nämnda Thembi Kgatlana som kunde sätta in bollen från nära håll efter att Jermaine Seoposenwe fått bett på sin höga press och snott åt sig bollen.

Argentina behövde sannerligen göra något under den sista halvtimmen i matchen för att få med sig de viktiga poängen. Och vilken effekt det skulle bli under de närmsta 15 minuterna efter Sydafrika-målet. I matchminut 74 reducerade Argentina genom Sophia Braun efter ett helt makalöst skott från långt håll, kanske VM:s snyggaste mål hittills. Drömträffen resulterade i att Argentina kunde få upp ett rejält hopp och trumma på mot en kvittering, och en sådan kom bara fem minuter senare.

Nyss inbytte Yamila Rodriguez slog ett inlägg från höger och en annan inhoppare, Romina Nunez, nickade in 2-2 för Argentina som hade kvitterat med elva minuter kvar av ordinarie matchtid. De två snabba målen gav Argentina hopp om att vinna matchen men något lag kunde inte skilja lagen åt. Matchen slutade 2-2.

Efter två spelade omgångar har nu Sydafrika och Argentina en poäng vardera i Grupp G medan Sverige och Italien har en seger (tre poäng). Skulle Sverige vinna mot Italien imorgon lördag så är Blågult helt klara för åttondelsfinal.

Argentina – Sydafrika, 2-2 (0-1)

’30 0-1 Linda Motlhalo
’66 0-2 Thembi Kgatlana
’74 1-2 Sophia Braun
’79 2-2 Romina Nunez