Foto: Bildbyrån

VM går idag in på sin andra dag och på agendan finns det tre möten som kommer att spelas. Det möte som många fotbollsfantaster ser fram emot mest är kvällens match mellan Spanien och Portugal, som brukar kunna bjuda på riktig derbystämning när de möts. Man brukar tala om the Iberian rivalry när lagen ställer sig på planen ihop.

De två sydeuropeiska landslagen brukar rankas bland de bästa i världen och har båda tagit medalj i tidigare världsmästerskap. Lagen har mötts en gång tidigare i VM, då Spanien slog ut Portugal i åttondelsfinalen 2010. Även i kvalen till turneringen har lagen mötts vid två tillfällen och båda gångerna var det Spanien som tog sig till mästerskapet.

Det spanska laget har laddat upp inför VM med träningslandskamper mor Tunisien och Schweiz, där det blev en 1-0 seger samt ett 1-1 resultat. Under de senaste dagarna har det stora fokuset i media varit det plötsliga tränarbytet, där Fernando Hierro snabbt skickades in som ersättare för sparkade Julen Lopetegui.

Portugal har även de tagit sig an Tunisien, som man tappade en 2-0 ledning mot. Matchen slutade 2-2, men mot Algeriet kunde man i genrepet ta igen det hela och vinna med 3-0.

Tidigare derbyn i VM-sammanhang

Bland landslag så är det ofta nationer med geografisk närhet som skapar derbykänsla. Stornationerna England och Tyskland är starka fotbollsrivaler och har vid flera tillfällen mött på varandra i VM. Senast skedde detta 2010, när Tyskland slog ut England i åttondelsfinalen.

Två nationer som båda är med i årets turnering, men som inte har möjligheten att mötas förrän i slutspelet är Saudiarabien och Iran. Den politiska spänningen mellan nationerna har gjort att det hettat till på planen vid tidigare möten och om dessa lag skulle få mötas i VM kan mötet bli ett utav de mest intensiva. Även Serbien och Kroatien är lag med lång historia, men som i denna turnering spelar i olika grupper. I kvalet till förra VM lottades lagen in i samma kvalgrupp och mötet kantades utav ett stort polispådrag för att behålla lugnet på såväl planen som på läktaren.

Ska man blicka längre ut i världen så är Sydamerikanska Brasilien och Argentina tuffa rivaler, som båda är med i racet om guldet. Många hade hoppats på att få se de två lagen i VM-finalen 2014, men detta var någonting som Tyskland satte stopp för i semifinalen. 1990 möttes lagen dock i åttondelen, där Argentina var laget som tog sig vidare. Ett nytt möte mellan lagen skulle i år kunna ske som tidigast i semifinalen och ett sådant möte är något som många fans hoppas på.

Svenska derbyn i VM

När det kommer till lag som kan skapa derby-känsla mot det svenska laget brukar man tala om våra övriga grannar i norden, såsom Norge eller Danmark. Men Sverige har faktiskt aldrig ställts mot något annat nordiskt landslag i VM-sammanhang, vilket många kan se som lite tråkigt. Många hoppades på att laget skulle ställas mot varandra vid årets VM-lottning, men så blev det tyvärr inte.

Den närmsta geografiska granne som man har mött på vid flera tillfällen är i så fall Tyskland, som man även spelar mot i årets mästerskap. I dessa tre möten har det blivit två tyska och en svensk seger.


Borussia Dortmund - Real Madrid