Idag var en dag av turistande i Moskva i väntan på vad som komma skall. Det var faktiskt riktigt skönt att bara promenera runt och titta på lite annat också. Inledde dagen med att åka ut till Fifa Fan Fest, kände att det kan ha varit kul att ha sett det ändå. Besökte också den officiella shopen för lite souvenirinköp. Hade tänkt nånting lätt och litet men kom ut med en hel påse med grejer efter att ha köpt till mig själv, brorsan, kompis nyfödda bebis och fan och hans moster. Men, men. Det är bara VM vart fjärde år.

Knallade in förbi runt Röda torget och såg en jäkla massa mexikaner som köade. Inget ovanligt i sig, förutom colombianos så är mexikaner de som är överlägset flest här. Frågade vad de köade till och tydligen fanns ett stort hus, nästan som en stor mässhall helt utsmyckad med mexikansk konst och annat. Det serverades tacos och nachos och det sponsrades av Tecate, ett stort mexikanskt ölmärke.

Man hade happy hour men hade döpt det till ”Mexiko-älskar-Sydkorea-tid” istället. Ännu en blinkning till sydkoreanerna och deras vinst mot Tyskland som faktiskt tog Mexiko vidare. Till råga på allt visades matchen via stream från ESPN med mexikansk kommentator.

Men nu tog det roliga alltså slut i åttondelsfinalen. Igen. För SJUNDE gången i rad. Den här gången var det dock ingen domarskandal, hjärtskärande sen vändning eller något övertidsmål som skickade ut dem. Man mötte ett lag som var numret för stort helt enkelt.

Den för Mexiko mentalt svåra matchen mot Sverige (man var gruppetta på 6 poäng men kunde också åka ut vid förlust) tog knäcken på laget. Trots två raka segrar åker man ur turneringen med 0-5 på de två sista matcherna. Svårt att inte känna med dem men Brasilien vann fullt rättvist och mexikanerna var nästan inställda på förlust. Det var inga tårar eller stora gester. Fansen bara tynade ut ur turneringen ihop med laget.

Ett tappert Japan föll mot Belgien. Detta Belgien som jag tycker underpresterar varje gång det drar ihop sig till slutspelsmatcher i VM. 2000-talets mest överskattade landslag har jag kallat dem och det epitetet sitter fortfarande kvar. Imponerande att göra tre mål sista 20 absolut, men sett över hela matchen hade japansk vinst inte alls varit orättvis.

Nu är det bara en åttondelsfinal-dag kvar. Och vilka matcher. Sverige – Schweiz och sen Colombia – England. Jag blir sällan nervös för stora matcher längre men det är enormt många fjärilar i magen ikväll. Vilken dag som väntar på Spartak Stadium.

Oscar Lindgren Ortiz


Borussia Dortmund - Real Madrid