Foto: Bildbyrån

Nu har alla lag spelat två matcher vardera och det är betydligt klarare kring vilka nationer som har möjligheten att ta sig hela vägen till slutspelet. Här har vi gjort en summering av de åtta VM-grupperna och även tittat på vilka olika scenarion som kan ske i de sista matcherna.

Grupp A
Med sex poäng vardera har Ryssland och Uruguay redan säkrat varsin plats i slutspelet. Dock kommer deras inbördes möte på måndagen att avgöra vem som placerar sig överst i tabellen. Egypten och Saudiarabien får i sin tur kämpa om sina första och enda VM-poäng i deras sista match.

Grupp B
Portugal och Spanien toppar tabellen med fyra poäng vardera efter varsin vinst och det oavgjorda mötet mellan lagen. Hack i häl finns Iran med tre poäng och möjligheten att ta sig in i topp 2 vid en seger mor Portugal, alternativt om man spelar oavgjort samtidigt som Spanien förlorar mot Marocko. För de topp-placerade lagen är det segrar som gäller för att vara helt säkra på att hamna i toppen och då målskillnaden just nu är densamma, är även antalet mål viktigt.

Grupp C
Frankrike har fått med sig två vinster och är därmed klara för slutspel. Andraplatsen innehålls av Danmark på fyra poäng, följt av Australien med en poäng och poänglösa Peru i botten. De två europeiska lagen kommer göra upp i en sista kamp, där Danmark är i behov av minst en poäng för att kunna säkra en slutspelsplats. Skulle Frankrike vinna deras möte samtidigt som Australien besegrar Peru krävs det dock en ganska stor vinst för att passera i tabellen, då laget har en sämre målskillnad.

Grupp D
Kroatien har redan nu säkrat en slutspelsplats och den andra platsen är öppen för samtliga resterande lag i gruppen. Nigeria med tre poäng behöver få med sig en vinst mot Argentina för att säkra en slutspelsplats, samtidigt som såväl Argentina som Island på en poäng har möjligheten att gå om laget vid en egen seger.

Grupp E
Brasilien och Schweiz ligger överst med fyra poäng vardera i grupp E, följt av Serbien på tre poäng och Costa Rica med noll poäng. Serbien har en chans att ta sig till slutspel med ett oavgjort resultat ifall Costa Rica samtidigt besegrar Schweiz. För det två topp-placerade lagen behövs poäng för att säkerställa att man håller sig kvar i tabellens övre halva.

Grupp F
Efter förlusten mot Tyskland ligger Sverige och världsmästarna på en delad andraplats i tabellen, som toppas av Mexiko med sex poäng. Man kan enkelt säga att den av Sverige och Tyskland som lyckas allra bäst i sin sista match går tillsammans till slutspel ihop med Mexiko. Skulle alla tre hamna på sex poäng så blir det målskillnaden som avgör det hela, där Mexiko har den bästa. Det finns även en liten chans för Sydkorea att ta sig vidare, om laget vinner över Tyskland samtidigt som Sverige förlorar mot Mexiko.

Grupp G
Precis som i grupp A har Belgien och England med två vinster vardera säkrat varsin slutspelsplats. Dock kommer den slutliga kampen mellan lagen avgöra vem som slutligen vinner gruppen. Tunisien och Panama har både en negativ målskillnad och den slutliga matchen mellan lagen kommer avgöra deras slutliga placering i tabellen.

Grupp H
Senegal och Japan har samlat på sig fyra poäng vardera, samtidigt som Colombia har tre poäng och Polen står utan några poäng. För att Colombia ska kunna nå ett slutspel gäller det att man får med sig en seger mot Senegal. Det afrikanska laget och Japan behöver i sin tur få med sig minst en poäng för att kunna säkra ett avancemang.

Sofie Hansson