England är klart för VM-semifinal 2023. Detta efter att ha vänt kvartsfinalen mot Colombia efter mål av Lauren Hemp och Alessia Russo. Nu ställs England mot Australien i VM-semifinal den 16 augusti.

Under lördagen ställdes Colombia och England inför en rafflande kvartsfinal i dam-VM där man skulle få fram en motståndare till Australien i den semifinal som spelas onsdagen den 16 augusti. Europamästarna England var naturligtvis skyhöga favoriter till mötet men många i fotbollsvärlden hoppades nog på att succén Colombia skulle kunna sätta hårt mot hårt mot England.

Colombia tvingades till ett tidigt byte när ytterbacken när Carolina Arias tvingades utgå med en fotskada redan efter tio minuter och ersattes av Ana Guzman. Colombia stod sedan upp bra fysiskt mot ett England som i sin tur skapade flest anfall under första halvtimmen men utan att för den delen vara allt för nära ett ledningsmål.

Den första halvleken var mestadels Englands sett till bollinnehavet men Colombia försvarade sig bra över hela banan för att imponera som lag. Och precis innan halvtidsvilan skulle det bära frukt för Colombia när yttern Leicy Santos stod för en klassaktion när hon med sin känsliga högerfot på något sätt lyfte in 0-1 till Colombia med minuten kvar av första halvlekens ordinarie tid. Lobben kan mycket väl ha varit ett skott att rädda för Englands Mary Earps i målet men målvakten fick se bollen lyftas in i bortre krysset från långt avstånd.

Colombia fick dock inte gå in till halvtidsvilan med en 0-1-ledning då England kvitterade till 1-1 i den sjätte och sista tilläggsminuten. Detta efter att Colombias målvakt bara skulle fånga in bollen i en utrusning men när målvakten slängde sig på marken för att fånga bollen så fick hon inte grepp på densamma utan stötte den på sin egen försvarares ben och efter en tilltrasslig situation kunde Lauren Hemp rulla in 1-1 innan paus. Målvaktstavlan var definitiv i samband med målet och kvitterade matchen inför sista 45 minuterna i VM-kvartsfinalen.

Till andra halvleken fick England ett gratismål för att inte komma ut med alltför stor press inför andra halvlek, något som gav England energi. The Lionesses kom ut bra till andra halvlek och var offensivt inriktade under första kvarten medan Colombia försvarade ganska lågt för att sedan kontra med sina spetsspelare där framme.

Men Englands övertygande start på andra halvlek skulle resultera i ett ledningsmål. I den 63:e matchminuten sprang Alessia Russo sig fri lite turligt för att sedan skjuta in 2-1 till England på ett stensäkert sätt. Och nu hade England vänt på matchen efter drygt 20 minuter i andra halvlek.

Tätt efter det engelska målet tvingades Colombia till ett nytt byte när målvakten Catalina Perez tvingades utgå efter en huvudskada och ersattes av Natalia Giraldo. Tätt därefter fick Colombia ett bra läge för kvittering när Lorena Durango drog på ett långskott med bra fart som Mary Earps i engelska målet kunde rädda.

Colombia började flytta fram sina positioner under den sista kvarten av ordinarie matchtid där man bytte in offensiv kraft. Sydamerikanerna skapade några lägen framåt men man kom aldrig nära inpå Mary Earps mål.

Colombia fick åtta tilläggsminuter på sig att hitta en kvittering för att tvinga fram en förlängning. Men ett slarvigt Colombia skapade inte alls mycket inledningsvis och England slog ifrån sig. Det skulle också räcka långt för England. Colombia, som visat upp en häftig vilja under VM, räckte inte till kvalitetsmässigt i VM-kvartsfinalen.

England blev slutligen välförtjänta segrare efter en vändning med ett sent mål i första halvlek och matchavgörandet från Alessia Russo i andra halvlek. England stod som slutsegrare med 2-1 till slut och är nu klara för VM-semifinal som ett av fyra lag.

England kommer nu spela om medaljer tillsammans med Sverige, Spanien och Australien där de sistnämnda väntar i en rafflande semifinal onsdagen den 16 augusti.

England – Colombia, 2-1 (1-1)

’44 0-1 Leicy Santos
’45+6 1-1 Lauren Hemp
’63 2-1 Alessia Russo


Borussia Dortmund - Real Madrid