England är vidare till åttondelsfinal i damernas fotbolls-VM 2023, detta som gruppsegrare. Efter en övertygande seger mot Kina med 6-1 tar England med sig Danmark till åttondelsfinal. England ställs mot Nigeria i åttondelen medan Danmark får ta sig an värdnationen Australien. Kina och Haiti är utslagna. Se korta matchrapporter och sluttabellen nedan.

Tisdagseftermiddagen bjöd på två matcher i Grupp D, en av de grupperna där samtliga fyra lag hade chans att nå åttondelsfinal. England stod mot Kina med bäst chanser att ta sig vidare och knipa gruppsegern medan Danmark och Haiti kämpade för viktiga poäng parallellt. Inför matchen låg England etta på sex poäng, Danmark och Kina på tre poäng med samma målskillnad och lika många gjorda mål men där Danmark låg före på inbördes möten. Haiti hade sämst läge inför matchen med noll tagna poäng där man behövde vinna mot Danmark samtidigt som England besegrade Kina, och Haiti behövde dessutom ta sig förbi både Danmark och Kina i målskillnadsaffären.

Haiti – Danmark, 0-2 (0-1)

’22 0-1 Pernille Harder
’90+10 0-2 Sanne Troelsgaard

Danmark såg ut att få en drömstart i det viktiga mötet med Haiti när Hammarby-försvararen Simone Boye Sörensen satte dit en boll efter fyra minuter men efter VAR-granskning dömdes målet bort för en knapp offside.

Haiti har imponerat på många under turneringens gång men ett av lagets bekymmer har varit att man har ådragit sig en straff i båda gruppspelsmatcherna för att sedan förlora mot Kina och England. Och i den avgörande gruppspelsmatchen mot Danmark kom ytterligare en straff efter en hands i straffområdet. Danmarks stora stjärna, Pernille Harder, gjorde inga misstag från elva meter när hon skickade in 0-1 för Danmark från straffpunkten. Haitis målvakt gick alldeles för tidigt åt sitt vänster vilket gjorde att Harder hade mer stora delar av det andra hörnet öppet vilket stjärnan utnyttjade. Harder hade sedan ett mål i nätmaskorna under tilläggstiden i första halvlek men målet dömdes bort för offside.

Det var inte någon speciellt välspelad match mellan Haiti och Danmark där danskorna såklart var nöjda med sitt 0-1-resultat och där man kunde leva lite på det. Men Haiti var inte alls ofarliga framåt och man skapade lite oreda för Danmark. För danskt uttåg ur VM i detta läge skulle det dock krävas mycket mer från Haiti.

Med ett offensivt Haiti fick Danmark mer ytor att kontra på, något som man utnyttjade. I den 83:e matchminuten fastnade Haitis målvakt i en utrusning och Pernille Harder kunde efter en märklig situation nicka in sitt andra VM-mål i karriären till 0-2. Men efter VAR-granskning dömdes målet bort då Haitis målvakt fick en stämpling i samband med situationen dessförinnan och den danska ledningen var fortsatt endast med en boll.

Haiti fick elva minuters tilläggstid på sig att hitta en kvittering i matchen men Danmark var närmast ett utökande ledningsmål. Nej, det skulle inte bli någon VM-skräll från Haiti. Danmark kunde istället hålla ifrån, utöka till 0-2 genom Sanne Troelsgaard och ta oerhört viktiga poäng som innebar att Danmark ska spela åttondelsfinal mot Australien på måndag.

England – Kina, 6-1 (3-0)

’4 1-0 Alessia Russo
’26 2-0 Lauren Hemp
’41 3-0 Lauren James
’57 3-1 Wang Shuang (straff)
’65 4-1 Lauren James
’77 5-1 Chloe Kelly
’84 6-1 Rachel Daly

England fick en smakstart mot Kina för att säkra gruppsegern när Alessia Russo satte 1-0 bara efter fyra minuter efter ett fint skott utifrån, ett mål som petade ner Kina till undre halvan och om resultatet skulle stå sig så skulle kryss räcka för Danmark i deras match.

England skulle senare utöka sin ledning två gånger om i första halvlek för att i mångt och mycket säkra gruppsegern redan där via mål från Lauren Hemp och Lauren James. Innan halvtidsvilan såg Lauren James ut att utöka ytterligare till 4-0 men målet dömdes bort efter VAR-granskning.

I halvtidspaus var Kina långt borta från åttondelsfinal då Danmark ledde mot Haiti parallellt dessutom. England å sin sida var nästan givna gruppettor redan i halvtidsvilan och känslan var att man kunde börja lufta lite folk. I andra halvlek fick dock Kina en ganska tidig vittring efter tio minuter när Wang Shuang reducerade på straff.

Till slut skulle dock Lauren James få sitt andra mål i matchen och sitt tredje i turneringen när hon satte 4-1 efter 65 minuter. Tätt efter detta gjorde Sarina Wiegmann tre byten på några av sina nyckelspelare, säkerligen för att vila under slutminuterna och inför kommande åttondelsfinal.

England höll ifrån matchen igenom och stod sig starkt när det krävdes som mest. Chloe Kelly satte 5-1 med kvarten kvar och Rachel Daly kunde senare fastställa slutresultatet till 6-1 för England. Europamästarna är därmed klara för åttondelsfinal som gruppsegrare i Grupp D.

Efter de båda matcherna är det nu klart att England och Danmark är klara för åttondelsfinal. England får möta grupptvåan från Grupp D, Nigeria, i sin åttondelsfinal på måndagen den 7 augusti medan Danmark står mot Australien samma morgon. Kina och Haiti kommer inte att spela mer i detta VM.

Sluttabell Grupp D

  1. England, 9p (till åttondel)
  2. Danmark, 6p (till åttondel)
  3. Kina, 3p
  4. Haiti, 0p