Foto: Bildbyrån

Sammanlagt 552 spelare har anmälts till de 24 VM-trupperna och samlas nu från alla världens hörn i Frankrike. En del spelare som kommer att ställas mot varandra under sommaren spelar till vardags i samma klubblag, eller möts i de olika fotbollsligorna. Vi har här tittat på statistiken för vilka ligor och klubbar som finns representerade i fotbolls VM. 

Spelare ifrån de europeiska fotbollsligorna dominerar laguppställningarna, då 54% av spelarna hör hemma här till vardags. Trots detta är det inte en europeisk liga som har med flest spelare av alla. Istället är de den amerikanska ligan som är starkast representerad med 73 deltagande spelare. Därefter följer den spanska, franska och engelska ligan som båda har runt 50 spelare med i de olika VM-trupperna. Ifrån den svenska ligan finns 32 spelare med i Frankrike i sommar.

Ser man till enskilda klubbar så har FC Barcelona, Lyon, Chelsea, Manchester City och koreanska Hyundai Steel Red Angels alla över tio spelare med i mästerskapet. De europeiska klubbarna har redan avslutat sina ligasäsonger, men i Korea fortsätter matcherna under VM vilket innebär att klubben får klara sig utan flera av sina stora spelare under de närmaste veckorna.

Ifrån den svenska ligan finns det spelare med ifrån 10 olika klubbar som representerar åtta olika nationer i VM.
Här har vi listat alla VM-spelare ifrån de svenska kubbarna:

Eskilstuna United: Shannon Woeller (Kanada), Ngozi Okobi (Nigeria), Halimatu Ayinde (Nigeria)
Vittsjö GIK: Sabrina D’angelo (Kanada), C.J Bott (Nya Zeeland), Shannon Lynn (Skottland), Leandra Smeda (Sydafrika)
KIF Örebro DFF: Jenna Hellstrom (Kanada)
Kopparbergs/Göteborg: Loes Geurts (Nederländerna), Vilde Bøe Risa (Norge), Jennifer Falk (Sverige), Julia Roddar (Sverige), Julia Zigiotti (Sverige), Elin Rubensson (Sverige)
Växjö DFF: Osinachi Ohale (Nigeria), Anna Anvegård (Sverige)
FC Rosengård: Anam Imo (Nigeria), Lisa-Marie Utland (Norge), Fiona Brown (Skottland), Nathalie Björn (Sverige), Caroline Seger (Sverige), Zecira Musovic (Sverige)
Kristianstads DFF: Rita Chikwelu (Nigeria)
Piteå IF: Faith Michael (Nigeria), Madelen Janogy (Sverige)
Djurgårdens IF: Ogonna Chukwudi (Nigeria), Olivia Schough (Sverige)
Linköpings FC: Frida Maanum (Norge), Lina Hurtig (Sverige), Kosovare Asllani (Sverige), Stina Blackstenius (Sverige), Mimmi Larsson (Sverige)

Förutom spelare finns även tre tränare med svenskt ursprung med under turneringen. Förutom Peter Gerhardsson så tränar Thomas Dennerby Nigerias trupp samtidigt som Martin Sjögren tränar det norska landslaget.

USA spelar enbart med spelare från inhemska ligan

USA är den enda nationen i årets mästerskap som endast har spelare ifrån den inhemska ligan i sin VM-trupp. Kina och Italien har i sin tur endast en spelare som spelar utomlands. Samtidigt är Jamaica den enda nationen som inte har en enda spelare ifrån den egna ligan. Sverige i sin tur har valt ut 14 av de 23 spelarna i truppen ifrån Damallsvenskan. Detta går att jämföras med herrarnas VM i fjol, där Sverige tillsammans med Senegal var de enda nationerna som inte hade en enda spelare ifrån den egna ligan i sin trupp.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här