Tyskland missade chansen att nå åttondelsfinal. Trots att Tyskland besegrade Costa Rica med 4-2 räckte det inte. Japan skrällvann mot Spanien med 2-1 vilket innebar att japanerna och spanjorerna tog sig vidare till åttondelsfinal. Uttåget ur VM är Tysklands andra raka då man slutade sist i gruppen under VM 2018.

Under torsdagskvällen skulle Grupp E avgöras när Tyskland ställdes mot Costa Rica. Parallellt spelade även Spanien mot Japan med samma avsparkstid för att göra allt än mer spännande. Samtliga fyra lag hade möjligheten för avancemang till åttondelsfinal men olika förutsättningar. För Tyskland krävdes seger för att kunna nå åttondelsfinal, Costa Rica kunde klara sig med ett kryss beroende på utgången emellan Spanien och Japan.

Matchen var i strålkastarljuset av fler anledningar då den dömdes av Stephanie Frappart som första kvinna att få äran att döma en VM-match för herrar med huvudansvaret. Till sin hjälp hade hon dessutom kvinnliga assisterande domare på linjerna. På förhand var Tyskland stora favoriter i mötet och började i ett högt tempo. Ett lågt stående Costa Rica fick se två farligheter från Tyskland redan efter fem spelade minuter men Costa Ricas stjärnmålvakt Keylor Navas stod i vägen båda gångerna.

Det dröjde tio minuter innan Tyskland spräckte Navas nolla dock. David Raum tog sig runt på vänsterkanten och slog ett perfekt inlägg in till Leroy Sané som nickade in 1-0 för tyskarna. Tyskland var uppenbart ute efter fler mål då Sané hämtade bollen direkt och placerade på mittpunkten för att signalera till hela Tyskland att laget gick för en flermålsseger ifall Japan skulle kryssa mot Spanien.

Tyskarna pressade sannerligen på för ett utökande ledningsmål. Man ägde bollen nästan hela tiden och försökte ständigt trä sig igenom ett lågt stående costaricanskt försvar. Serge Gnabry var nära att utöka för tyskarna med fem minuter kvar av halvleken men sköt tätt utanför. Ett par minuter senare var Keysher Fuller nära att kvittera för Costa Rica efter slarv i det tyska försvaret. Fullers skott räddades av Manuel Neuer som fick reparera Antonio Rüdigers misstag i backlinjen.

Den första halvleken fick se ett tidigt mål och sedan en halvlek där Tyskland ägde boll i nästan hela halvleken. 1-0 in till halvtidsvilan.

Andra halvlek

Tidigt i den andra halvleken fick Tyskland lite press på sig då Japan kvitterade mot Spanien till 1-1, något som verkligen tvingade fram ytterligare mål för Tyskland för att passera japanerna på bättre målskillnad. Minuter efter den japanska kvitteringen kom ett japanskt ledningsmål också vilket i det läget nästan omöjliggjorde ett tyskt avancemang till åttondelsfinal för stunden. Vid japansk seger skulle Tyskland behöva äta upp sex mål på Spanien vilket kändes osannolikt.

Som om mardrömmen inte vore nog för Tyskland så kom dessutom en kvittering från Costa Rica i matchminut 58. Costa Rica utnyttjade en mindre kontring där Yeltsin Tejeda följde upp en retur från Manuel Neuer och rakade dit 1-1. I detta läge var Costa Rica bara ett mål från åttondelsfinal då man skulle vandra om Spanien vid seger och vid spansk förlust.

Costa Rica chockade Tyskland ännu en gång i den 70:e minuten. Efter en lång frispark och en tilltrasslad situation blev Juan Vargas sist på bollen när han kunde peta in 1-2 för Costa Rica och Tyskland sågs vara i total brygga. Tyskarna skulle dock ge ett snabbt svar på tal. Bara ett par minuter senare kvitterade Kai Havertz till 2-2, något som inte hjälpte Tyskland där och då men som sannerligen satte press på Japan i parallellmötet.

Inhopparen Kai Havertz gav Tyskland ledningen igen efter 85 spelade minuter, efter att han var påpasslig på ett inlägg från Serge Gnabry. Viktigt för Tyskland även om man fortsatt i detta läge behövde förlita sig något på Spanien mot Japan då spanjorerna i detta läge behövde besegra Japan för Tysklands skull.

Tysklands hopp skulle dock utökas ytterligare när ett viktigt mål kom. Niclas Füllkrug satte dit 4-2 i matchen något som innebar att om Spanien skulle kvittera till 2-2 mot Japan parallellt så skulle Tyskland vandra förbi Japan på bättre målskillnad.

Men Tyskland kunde inte lita på Spanien. Spanjorerna hade svårt att tränga igenom ett lågt stående Japan och matchen slutade 2-1 till japanerna. Detta innebär att både Japan och Spanien tar sig vidare till åttondelsfinal med sex respektive fyra poäng. Tyskland slutar också på fyra poäng i gruppspelet men med fem mål sämre målskillnad än Spanien. Costa Rica slutar sist i Grupp E på tre inspelade poäng.

Tyskland hamnade sist i Sveriges grupp under VM 2018 och har nu ännu ett tungt uttåg ur VM redan i gruppspelet.

Sluttabell Grupp E

  1. Japan, 6p (+1)
  2. Spanien, 4p (+6)
  3. Tyskland, 4p (+1)
  4. Costa Rica, 3p (-8)

Borussia Dortmund - Real Madrid