Foto: Bildbyrån

Fotbolls VM 2023 för damer ska spelas i Australien och Nya Zeeland, det är även det första världsmästerskapet på damsidan som kommer ha 32 deltagande nationer. Tidigare har damernas VM spelats med 24 länder men till VM 2023 har alltså FIFA utökat antal lag och nu är även fördelningen mellan kontinenterna klara. Europa får utökade platser från dagens åtta till elva direktplatser.

Totalt är det 29 nationer som kommer få en direktplats till VM via sina respektive VM-kval. Sedan är det tio lag som gör upp om de tre återstående platserna. Dessa tre platser kommer att avgöras i en play-off turnering där de olika kontinenterna kommer att få skicka lag. Asien, Afrika, Nord/Centralamerika och Sydamerika får två platser vardera till denna play-off turnering medans Oceanien och Europa får en plats vardera. Så skulle ett Europeiskt lag ta sig vidare från play-off turneringen till VM 2023 kan Europa maximalt ha 12 deltagande nationer i VM 2023.

Såhär ser fördelningen ut mellan kontinenterna på de 29 direktplatserna

Asien: 6 platser (Australien har 1 plats)
Afrika: 4 platser
Nord och Centralamerika: 4 platser
Sydamerika: 3 platser
Oceanien: 1 plats (Nya Zeeland har den platsen)
Europa: 11 platser

Då värdnationerna Australien och Nya Zeeland redan är kvalificerade för turneringen så har 2 av de 29 direktplatserna redan tagits upp. Detta gör att vinnaren av Oceaniens VM-kval inte kommer att gå direkt till VM utan kommer att få vara med i play-off turneringen då Nya Zeeland redan har tagit upp direktplatsen som Oceanien har blivit tilldelade.


Borussia Dortmund - Real Madrid