Sverige har missat chansen på VM-guld i damernas VM 2023. Detta efter semifinalförlust mot Spanien med 1-2 där matchens tre mål kom under matchens tio slutminuter. Rebecka Blomqvist kvittering till 1-1 i matchminut 88 följdes upp av ett matchavgörande mål för Spanien. För svensk del väntar nu bronsmatch på lördag i dam-VM 2023.

Tisdagen den 15 augusti var datumet för Sveriges VM-semifinal mot Spanien i damernas fotbolls-VM 2023. Avsparken skedde på Eden Park i nya zeeländska Auckland, där Sverige slog ut Japan i kvartsfinalen. Till semifinalen i VM formerade Peter Gerhardsson den startelva som startat för Blågult i fyra tidigare VM-matcher, ett koncept som varit vinnande under mästerskapet.

Första halvlek

De första tio minuterna var något trevande från båda lagen där ett fokuserat försvarsspel var nyckeln för båda men där passningsspelet hade mer att önska. Sedan fick Sverige känna på det spanska tempot med boll där man spelade sig igenom de första svenska linjerna i försvarsspelet emellanåt för att trycka ned ett blågult landslag som fick slå sig ifrån sig under en handfull minuter. Spaniens lagkapten Olga Carmona fick sedan matchens dittills bästa möjlighet med ett skott utifrån som seglade precis bredvid Zecira Musovic stolpe och ut.

Blågult hade väldigt svårt att skapa chanser och framför allt att bygga någon typ av anfallsspel på Spaniens planhalva då Spanien pressade aggressivt i återerövringen av bollen varje gång Sverige flyttade upp sina positioner. Spanien kontrollerade händelserna under första 25 minuterna och hade en och en halv målchans mot Zecira Musovic i målet, men matchbilden kunde oroa något.

Den första målchansen skapade Sverige efter drygt 40 minuter efter ett inkast djupt ner på spansk planhalva där Nathalie Björn skickade in en chansboll som Fridolina Rolfö mötte på halvvolley i bortre delen av straffområdet. Efter detta fick Blågult sina två första hörnor i matchen där den andra från Jonna Andersson blev farligast men utan resultat på måltavlan.

Sverige gjorde en ganska svag halvlek med boll och var aldrig speciellt nära att hota Spanien egentligen utan man skickade iväg lite för många bollar i tomma intet efter bollvinster och kunde aldrig skapa något lugn i anfallsspelet. Detta med undantaget för de sista tre-fyra minuterna. Försvarsspelet var dock lyckat och man stoppade Spanien från att skapa fler målchanser efter de chanser som skapades första kvarten. Första halvlek slutade 0-0 efter en något händelsefattig första del av VM-semifinalen.

Andra halvlek

Inga byten gjordes i halvtidspausen och det svenska laget kom ut intakt till andra halvlek, där man hade med sig en bra avslutning på halvleken åtminstone trots att man var ganska nedpressat i stora delar av densamma.

Sverige började bra i andra halvlek där man fick bett i förstapressen mot Spanien för att stanna kvar på spansk planhalva under halvlekens fem första minuter. Detta skapade ett par fasta situationer och lite svensk press mot Spanien för omväxlingens skull, något som såg ut att skaka Spanien lite.

Spanska förbundskaptenen Jorge Vilda bytte ut världens bästa spelare Alexia Putellas, som inte håller för 90 minuter efter en skada, och bytte in vindsnabbe Salma Paralluelo. Detta efter att Blågult haft full kontroll under den första kvarten av andra halvlek med bra presspel och lite mer skapande rent anfallsmässigt.

Sverige använde sin styrka rent fysiskt och var tidigt inpå kropp på Spanien och den brasilianska domaren lät Blågult gå in hårt i VM-semifinalen, precis som det ska vara. Det fysiska spelet såg ut att tära en del på Spanien, och det drog ned det tempo som spanjorskorna gärna drar upp vanligtvis.

Efter 65 minuter började Spanien komma in i halvleken på allvar med lite chanser framåt och mer bollinnehav där man kom runt på svenska kanterna för att skapa målchanser där Alba Redondo var närmast ett ledningsmål när hon liggandes (!) sköt bollen precis utanför målet efter att Salma Paralluelo jobbat fram bollen längs med kortlinjen.

Med kvarten kvar av ordinarie matchtid kom de två första bytena för svensk del när Rebecka Blomqvist och Olivia Schough byttes in för att byta av Johanna Rytting Kaneryd och Stina Blackstenius, två spelare som inte gjorde speciellt mycket framåt men som framför allt imponerade i presspelet. Den sistnämnda fick en superchans i straffområdet innan bytet men missade nicken i matchens kanske bästa målchans.

Med tio minuter kvar av VM-semifinalen kom en rejäl kalldusch för Sverige. Efter att man varit nedpressade i tio minuter var det Spaniens unga inhoppare, Salma Paralluelo, som spräckte målnollan. Jonna Andersson fick ett hårt inlägg på kroppen och bollen studsade ut till nyss nämnda Paralluelo som i sin tur dunkade dit 0-1 med högerfoten och Spanien var i ledning i sin allra första VM-semifinal.

Nu hade Sverige tio minuter plus stopptid på sig att hitta ett kvitteringsmål för att hålla finaldrömmen vid liv. Peter Gerhardsson valde att kasta in långa Lina Hurtig för svensk del för att hitta en uppspelspunkt för längre bollar i den svenska slutforceringen. Och tur var väl det. För i den 88:e matchminuten skickade Fridolina Rolfö en hög chansboll in i straffområdet som Lina Hurtig nickade ned till Rebecka Blomqvist som på halvvolley sköt in 1-1 för Sverige. Den svenska glädjen var i det läget naturligtvis enorm.

Men den svenska glädjen var ytterst kortvarig. Bara minuten efter den svenska kvitteringen så fick Spanien en hörna där man körde en variant som till slut hamnade hos vänsterbacken Olga Carmona och lagkaptenen siktade in sig med vänsterfoten och sköt ett långskott som hittade sig hela vägen in i mål bakom Zecira Musovic, som till synes hade kunnat göra något bättre på skottet.

Det var några otroligt händelserika minuter i Auckland där antiklimax var ordet för svensk del efter att Blomqvist kvittering blev smått betydelselös efter ett nytt spanskt ledningsmål.

Sverige fick sju minuter på sig att hitta en ny kvittering för att ännu en gång hålla drömmen om en VM-final vid liv. Men det skulle vara lättare sagt än gjort. Spanskt fördröjande av spel och domslut emot gjorde att Sverige fick minimalt med tid på sig för ett kvitteringsmål och efter 90+7 minuter i semifinalen inkasserade Sverige sin första förlust i mästerskapet.

Blågult snubblade på målsnöret till en historisk VM-final och får nu istället sikta in sig på en bronsmatch mot förlorarna i morgondagens semifinal mellan Australien och England. Vinnarna där kommer i sin tur att möta Spanien i VM-final på söndagen den 20 augusti. Spaniens damlandslag har aldrig tidigare nått så långt i ett mästerskap och ska spela sin första VM-final i nationens historia.

Bronsmatchen spelas lördagen den 19 augusti med avspark 10:00.

Sverige – Spanien, 1-2 (0-0)

’81 0-1 Salma Paralluelo
’88 1-1 Rebecka Blomqvist
’90 1-2 Olga Carmona