Foto: Bildbyrån

Efter 63 spännande matcher så har vi äntligen kommit fram till det stora avgörandet där en ny världsmästare ska krönas. Ytterligare en gång kommer det bli ett europeisk lag som tar hem titeln, vilket ger kontinenten sitt tionde guld. Att det blir medalj för såväl Kroatien som Frankrike är redan nu säkert, men det kommer krävas minst 90 minuter på plan för att få fram vem som tar hem guldet. Någonting som är säkert är att det kommer bli en tuff kamp.

Kan Mbappe ta Frankrike till seger?

Det franska landslaget kunde räkna hem en plats i finalen efter att ha besegrat Belgien i turneringens första semifinal. Matchen slutade 1-0, där Samuel Umtiti blev den enda målskytten. Laget har gjort en mycket stark turnering med seger i fem utav sex matcher. Inför finalen har juniorstjärnan Kylian Mbappe ett gult kort med sig, precis som Ngolo Kante. 19-åringen har gjort tre mål för sitt lag i turneringen och är en stark kandidat till utmärkelsen Young Player Award.

Kroatien är obesegrade – vana vid såväl straffar som förlängning

Kroatien har överraskat många och har tagit sig hela vägen till final utan en enda förlust. Två utav slutspelsmatcherna har avslutats med straffläggning, vilket gör att laget är väl förberedda ifall en liknande situation skulle uppstå ikväll. Semifinalen avslutade man på förlängning, så även detta har man vanan inne för. Mario Mandzukic och Ante Rebic tilldelades varsitt gult kort i semin som de tar med sig in i dagen match.

Lagens tidigare VM-meriter

Frankrike är en nation med fyra VM-medaljer i bagaget, där en utav dem är i valören guld. Senaste medaljen tog man hem 2006, när man föll i finalen mot Italien.

Trots att årets turneringen bara är lagets femte, så är de nu på väg mot sin andra medalj. I VM-debuten 1998 gick man hela vägen till ett brons efter en seger mot Nederländerna.

Tidigare möten mellan lagen

I VM 1998 möttes Frankrike och Kroatien i semifinalen, där fransmännen var de som vann matchen och slutligen gick hela vägen till guld.

Utanför världsmästerskapet finns det ytterligare tre matcher som spelats, där Frankrike tagit hem två stycken. Det sista mötet skedde 2011 och då blev det mållöst, vilket innebär att Kroatien aldrig har lyckats vinna över Frankrike i en fotbollsmatch. Det återstår att se om dagens möte kan bli det första.

Matchen mellan Frankrike och Kroatien har avspark klockan 17:00 och kommer då att visas i SVT1 och streamas via SVT Play och C More.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid