Foto: Bildbyrån

När trupperna till sommarens mästerskap presenterats finns det möjlighet att grotta ner sig i en mängd statistik kring de individuella spelarna och tidigare mästerskap. I och med Sveriges ständigt återkommande medverkan i turneringen är det flera spelare som nu kan lägga till ett ytterligare mästerskap på till CV och detta gäller även många av de övriga lagen. Här nedanför har vi summerat statistiken kring tidigare VM-deltaganden och rekord samt spelarnas ålder.

Av de 552 spelarna som kommer att medverka i turneringen har 188 av dessa deltagit i minst ett tidigare världsmästerskap. De spelare som hittills medverkat i flest mästerskap är Japans Homare Sawa och Brasiliens Formiga, som båda två deltagit i sex tidigare VM. Den brasilianska mittfältaren finns även med i årets trupp och kommer därmed att slå sitt eget rekord. En annan spelare som gör återkomst men efter ett mycket långt uppehåll är Argentinas Mariela Coronel. Hon representerade nationen i världsmästerskapet 2003 och kommer nu 16 år senare representera sitt lag på nytt. Svenskorna Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Caroline Seger kommer i sin tur göra sina fjärde VM i Frankrike.

Flest mål någonsin i turneringen har Brasiliens Marta gjort. Under de fyra senaste turneringarna har hon nätat hela 15 gånger och har i år möjligheten att utöka detta rekord. Den spelare som har kortast väg att gå för att slå rekordet är Kanadas Christine Sinclair som har gjort 9 mål under tidigare turneringar.

Flera åldersrekord slås i årets turnering

Snittålderns på årets spelare är den högsta någonsin, där genomsnittsspelaren är 26 år och 6 månader. Snittet har höjts nästan varje år från att turneringen startade, då snittåldern låg på 23 år och 10 månader. Ser man till enskilda lag så har Jamaica den yngsta truppen i år (23 år och 7 månader), medans England har et betydligt högre snitt (27 år och 7 månader).

I den Brasilianska truppen finns 41-årige Formiga med och hennes medverkan gör henne till den äldsta spelaren som någonsin deltagit i ett dam-VM. Det tidigare rekordet innehölls av Christie Rampone som var 40 år när hon spelare i turneringen för fyra år sedan.

Den yngsta spelaren som i sin tur klivit in på VM-planen var Nigerias Ifeanyi Chiejine som 1999 deltog i turneringen drygt en månad efter hennes 16-årsdag. Förutom henne har ytterligare 3 stycken 16-åringar deltagit i mästerskapet och i år kommer Australiens forward Mary Fowler kunna ansluta till denna kvartett.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid