Foto: Bildbyrån

Årets VM är ännu inte över, men redan nu har turneringen bjudit på en hel mängd nya rekord. Flera av spelarna som just nu befinner sig i Frankrike, eller nyligen har fått bege sig hem har i och med årets mästerskap skrivit in sig i fotbollshistorien på riktigt.

Marta VM:s främste målskytt någonsin

Nyligen rapporterade vi om att Brasiliens stjärna Marta tangerade Miroslav Kloses 16 mål i turneringen. Innan laget slogs ut ur mästerskapet i sin åttondelsfinal hann hon med att göra ett ytterligare mål för sitt lag och är därmed en enda spelaren som någonsin nätat 17 gånger i VM.

USA slår målrekord efter målrekord

Det Nordamerikanska laget har dundrat genom turneringen och hann under gruppspelet göra hela 18 mål på sina motståndare. Denna siffra är rekordhög för vad man vanligtvis hinner med i de tre inledande matcherna. Rekordet för antalet mål i en hel turnering är 25 (Tyskland, VM 2003) och inför kvartsfinalerna är USA uppe i 20 stycken.

Dessutom slog laget i sitt möte med Thailand rekordet för den största vinsten i ett VM (13-0). Samtidigt tangerade Alex Morgan det innestående rekordet för hur många mål en och samma spelare gör under en match (5 mål).

Rekordsiffror även för VM i stort

Hittills har 126 mål gjorts i turneringen och ännu återstår det så kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher. Det tidigare rekordet för antalet mål i ett mästerskap på damsidan är 146, vilket alltså inte lär bli en svår siffra att bräcka. Även utdelade gula kort skiljer sig i dagsläget endast med ett fåtal jämfört med hela VM i Kanada 2015.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid