Inför lottningen utav VM-grupperna så seedas lagen utifrån sin världsranking. Den nation som står värd för turneringen placeras i sin tur automatiskt i den högsta seedningsgruppen oavsett ranking och slipper på så sätt undan de allra tuffaste motstånden. Detta kan ses som en stor fördel, men det är inte alltid som det behöver bli så. Är laget i sig väldigt lågt rankat kan resan genom gruppspelet ändå bli relativt tuff. Här har vi tittat närmare på hur det tidigare har gått för hemmanationerna under VM, samt hur seedningsupplägget förändrats under åren.

Vilka lottningsupplägg har använts?
Vid VM 2018 är det första gången som man enbart tar hänsyn till rankingen när lagen sorteras inför lottningen. Vid de två tidigare mästerskapen var det värdnationen och de sju bästa lagen som seedades, medans resterande lag delvis delades in efter världsdel, för att man skulle få till en så bra mix utav lag som möjligt.

Dessförinnan gjorde man en speciell uträkning utifrån såväl världsranking som resultat i tidigare VM för att få fram vilka lag som skulle placeras i pott 1. Resterande lag delades in utifrån världsdel. Fram till och med VM 2002 var även regerande mästarna automatiskt placerade i pott 1 tillsammans med värdnationen.

VM 2010 hölls för första gången på afrikansk mark och Sydafrika fick då som värd äran att direktkvalificera sig till VM. Med en världsranking på 85 var man mästerskapets näst sämsta nation, men seedades ändå tillsammans med de 7 bästa lagen. Vid ett seedningsupplägg enbart utifrån ranking hade istället Frankrike blivit seedade. Redan i gruppspelet fick hemmanationen se sig utslagna utav Uruguay och Mexiko.

VM 2014 hölls i Brasilien, där hemmalaget med en dåvarande 11:e plats på rankingen hamnade bland topplagen inför lottningen. Hade laget seedats på samma vis som övriga lag hade man inte hamnat med i toppgruppen och istället hamnat i pott 2 tillsammans med övriga sydamerikanska lag samt de afrikanska lagen. Samtidigt hade Nederländerna blivit seedat istället. Brasilien vann slutligen sin grupp och slog sedan ut Chile i åttondelsfinalen och Colombia i kvarten innan man själva fick se sig besegrade utav guldmedaljörerna Tyskland i semin.

Ryssland – VM:s sämsta lag?
Om Ryssland skulle ha seedats enligt samma procedur som övriga nationer skulle laget ha hamnat i seedningsgrupp 4 istället för grupp 1. Med en 65:e plats på världsranking så är man rent tekniskt det sämsta laget i sommarens världsmästerskap. Att man genom dagens lottningssystem slipper undan det värsta motståndet kan ses som orättvist, men samtidigt har laget då en större chans att gå vidare, vilket kan locka en större hemmapublik till arenorna. Samtidigt kan man se Rysslands fördel som en stor möjlighet för övriga lag, som troligen hoppas att få hamna i samma grupp som laget och på så sätt få ett pappret enklare motstånd. Samtidigt kan laget få med sig ett stort stöd på läktarna som kan vara en fördel i sig.


Borussia Dortmund - Real Madrid