Foto: Bildbyrån

Under Sveriges match igår fick Joel Chicas ta hjälp utav VAR-systemet för att kunna lösa en situation på plan. Andreas Granströms tilldelade straff som tog Sverige till seger var alltså det allra första beslutet som togs i en svensk match tack vare den nya tekniken i turneringen.

Claessons fall i sydkoreanska straffområdet var ingenting som domaren först tänkte göra någonting åt, men efter en stund bröts spelet efter att videodomarna bett honom att titta på situationen. Det är just detta som VAR finns till för och här fick vi i Sveriges premiär tydliga bevis på det positiva med tekniken.

VAR i övriga VM-matcher

Den allra första VAR-situationen skedde i lördags, när Frankrike besegrade Australien med 2-1. Det var i en situation i början utav den andra perioden där en fransk spelare blev fälld i samband med ett anfall som situationen fick videogranskas. Frankrike tilldelades därmed straff, som resulterade i matchens första mål och historiens första VAR-situation i ett VM.

Hur fungerar VAR?

Videodomarna kontrollerar samtliga situationer under matchernas gång och tar sedan kontakt med domaren på plan i sådana tydligt missade situationer, såsom den i Sveriges match. På så sätt blir det inga uppenbara missar i spelet, vilket även kan göra att spelarna i sig är mindre benägna att ägna sig åt fulspel.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid