Första VAR-situationerna i VM

//Första VAR-situationerna i VM

Första VAR-situationerna i VM

Foto: Bildbyrån

Under Sveriges match igår fick Joel Chicas ta hjälp utav VAR-systemet för att kunna lösa en situation på plan. Andreas Granströms tilldelade straff som tog Sverige till seger var alltså det allra första beslutet som togs i en svensk match tack vare den nya tekniken i turneringen.

Claessons fall i sydkoreanska straffområdet var ingenting som domaren först tänkte göra någonting åt, men efter en stund bröts spelet efter att videodomarna bett honom att titta på situationen. Det är just detta som VAR finns till för och här fick vi i Sveriges premiär tydliga bevis på det positiva med tekniken.

VAR i övriga VM-matcher

Den allra första VAR-situationen skedde i lördags, när Frankrike besegrade Australien med 2-1. Det var i en situation i början utav den andra perioden där en fransk spelare blev fälld i samband med ett anfall som situationen fick videogranskas. Frankrike tilldelades därmed straff, som resulterade i matchens första mål och historiens första VAR-situation i ett VM.

Hur fungerar VAR?

Videodomarna kontrollerar samtliga situationer under matchernas gång och tar sedan kontakt med domaren på plan i sådana tydligt missade situationer, såsom den i Sveriges match. På så sätt blir det inga uppenbara missar i spelet, vilket även kan göra att spelarna i sig är mindre benägna att ägna sig åt fulspel.

Sofie Hansson

Av |2018-09-27T14:52:59+00:00juni 19th, 2018|Fotbolls-VM 2018|0 kommentarer

Om skribenten:

Sportjournalist. Ett mästerskap som fotbolls-VM är någonting som verkligen enar människor på så många olika sätt. Oavsett om man är fotbollsintresserad sedan tidigare eller ej, så är ett mästerskap som detta en folkfest som de flesta är delaktiga i. Detta har jag själv fått erfara i samband med att jag blev skribent här på Vm-fotboll.se. Trots att många delar av fotbollskulturen är helt nya för min del så finner jag en stor glädje i att få skriva kring ämnet som värmer så många människors hjärtan, samtidigt som man får följa lagen på deras vägar mot nya bragder. Om man inte är insatt i mästerskapens historia tycker jag personligen det är mycket intressant att titta tillbaka på tidigare prestationer som spelare och lag har åstadkommit. Därav kommer det en del artiklar inom just detta område ifrån mig. Att följa ett mästerskap så pass intensivt som vi gjort under både VM i Brasilien och Ryssland och nu kommer att göra under framtida turneringar är otroligt roligt, oavsett om man är en fotbollsfantast eller ej.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.