Pia Sundhage och hennes Brasilien är utslaget ur damernas VM 2023. Detta efter endast 0-0 mot Jamaica, där de sistnämnda knep andraplatsen i Grupp F efter en heroisk insats. Frankrike vann sitt möte med Panama och är gruppsegrare i Grupp F.

Grupp F avgjordes under onsdagen där Frankrike, Jamaica och Brasilien gjorde upp om två platser till åttondelsfinalerna i damernas fotbolls-VM 2023. Frankrike och Panama möttes i Sydney och Jamaica och Brasilien drabbade samman i Melbourne.

Frankrike åkte först på en kalldusch när Panamas Marta Cox skickade in en perfekt frispark efter bara två minuter. Men efter detta tog fransyskorna in underläget och efter dryga halvtimmen hade man vänt till en 2-1-ledning, ganska väntat.

I Melbourne var det Pia Sundhages Brasilien som började bäst med boll men brasilianskorna hade också sämst utgångsläge i matchen där man behövde vinna till skillnad från Jamaica som kunde nöja sig med ett kryss. Den första halvleken innehöll inte speciellt mycket målchanser och var ganska händelsefattig.

I Sydney utökade Frankrike på till 3-1 och 4-1 innan halvtidsvilan och efter 45 minuter spelade på båda håll var Frankrike givna gruppettor på sju poäng samtidigt som Jamaica i det läget (0-0 mot Brasilien) var i åttondelsfinal med sina fem poäng.

I andra halvleken kom Frankrike ut med 5-1 genom hattrickskytten Kadidiatou Diani och matchen stängdes totalt även om Panama reducerade lite senare. Mer fokus blev det på Jamaica och Brasilien där de sistnämnda såg stressade ut den första kvarten. Det oavgjorda resultatet gjorde såklart Brasilien ivriga att få till ett mål medan Jamaica ville försvara 0-0, ett resultat som dock var skört såklart.

Brasilien pressade allt mer med drygt 20 minuter kvar av matchen och då började Jamaica ordentligt slå ifrån sig med långa rensningar och ett mer destruktivt spel. Pia Sundhage bytte ut världens bästa spelare genom tiderna, Marta, efter 80 minuter och fick in lite nytt blod framåt. Nervositeten bland de många brasilianska fansen på läktarna var påtaglig när Brasilien jagade ett ledningsmål men utan att egentligen skapa några farligheter alls mot ett lågt stående jamaicanskt gäng.

Brasilien fick endast fyra minuters tilläggstid på sig, efter en snäll match, och det började ticka mot ett brasilianskt fiasko. Ett sista läge kom på en hörna men Debinha fick aldrig hårdheten i nicken. Nej, Pia Sundhages Brasilien kunde inte få in ett mål på ett hårt jobbande Jamaica. Detta innebär att Brasilien är utslaget ur dam-VM 2023. Jamaicas poäng i och med 0-0 innebär att man är klara för slutspel i ett VM på damsidan någonsin. Brasilien är å sin sida utslagna ur VM för tredje gången i nationens historia på damsidan.

Frankrike vann på annat håll mot Panama med 6-3 efter två reduceringar från Panama. Detta innebär att Frankrike vinner Grupp F och man kommer nu att möta tvåan från Grupp H i åttondelsfinal på tisdag. Jamaica kommer i sin tur att möta vinnarna av Grupp H samma dag.

En av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna på damsidan, Marta, gjorde med största sannolikhet sin allra sista VM-match i karriären.

Brasilien – Jamaica, 0-0 (0-0)

Frankrike – Panama, 6-3 (4-1)

’2 0-1 Marta Cox
’21 1-1 Maelle Lakrar
’28 2-1 Kadidiatou Diani
’37 3-1 Kadidiatou Diani (straff)
’45+5 4-1 Lea Le Garrec
’51 5-1 Kadidiatou Diani (straff)
’64 5-2 Yomira Pinzon
’87 5-3 Lineth Cedeno
’90+10 6-3 Vicki Becho

Sluttabell Grupp F

  1. Frankrike, 7p
  2. Jamaica, 5p
  3. Brasilien, 4p
  4. Panama, 0p


Borussia Dortmund - Real Madrid