Kvalet till Vm börjar inte förrän om ungefär en månad för de europeiska landslagen. Övriga världsdelar är redan i full gång med sina kval, men har nu sommaruppehåll för att börja lagom igen i september. Jag tänkte vi skulle ta en snabb titt på hur det går till att kvala i övriga världsdelar.

I Afrikas vm-kval var det från början 53 deltagande lag som tävlade om 5 platser i VM. Det började med att de 24 lägst rankade lagen fick spela play-off matcher mot varandra, där vinnarna gick vidare till omgång 2 tillsammans med de bättre rankade lagen. Där delades samtliga lag in i grupper om 4. Vinnarna i varje grupp kommer sedan gå vidare till omgång 3 där de delas in i par som får spela play-off mot varandra. De fem segrande lagen får en plats i VM.

Det asiatiska kvalet innehöll från början 43 länder som tävlade om 4,5 platser i VM. Precis som i Afrika spelar de 16 lägst rankade lagen play-off matcher, där de 8 vinnarna går vidare till nästa omgång. Här får de tillsammans med de 22 ”näst lägst” rankade lagen spela nya play-off matcher där totalt 15 lag går vidare. Först i omgång 3 börjar de 5 bäst rankade lagen att kvala och delas då tillsammans med de 15 lag som gått vidare in i grupper om 5 för ett klassiskt gruppspel. Gruppvinnarna och grupptvåorna går sedan vidare till ett nytt gruppspel  med två grupper om fem lag. Gruppvinnarna och tvåorna i grupperna får varsin plats i VM, medan grupptreorna spelar play-off för att se vem som får gå vidare till den interkontinentala play-off matchen mot Sydamerika.

Kvalet för Nord- och  Centralamerika innehåller 35 lag som tävlar om 3,5 platser i VM. Först spelar de 10 lägst rankade lagen play-off matcher mot varandra där fem lag går vidare. I omgång 2 förenas dessa 5 lag med de 19 näst bäst rankade lagen som då får spela gruppspel med 4 lag i varje grupp. De sex gruppvinnarna går sedan vidare till omgång 3 där dem tillsammans med de 6 högst rankade lagen delas in i grupper om 4 lag. Gruppvinnarna och grupptvåorna, totalt 6 lag, får sedan spela ett nytt gruppspel där de tre bästa lagen går direkt till VM och det fjärde laget får spela i den interkontinella play-off matchen mot Oceanien.

Sydamerika har 5,5 platser i VM, varav en av dessa går direkt till värdlandet Brasilien. Alltså finns den 4,5 platser att tävla om för de 9 deltagande lagen. Lagen ingår i en stor grupp där alla möter alla både på borta- och hemmaplan. De 4 bästa lagen får en plats i VM, medans laget på femteplats får spela interkontinellt play-off mot Asien spel för en chans till en plats.

Oceaniens elva lag tävlar om en plats i en av de interkontinella play-off matcherna och har därför en tuff väg för att komma med i VM. Först får de 4 lägst rankade lagen spela ett gruppspel, där segraren går vidare till nästa omgång. Där delas de kvarvarande 8 lagen in i 2 grupper där man spelar ett vanligt gruppspel. Gruppvinnarna och tvåorna går sedan vidare till ett sista gruppspel där vinnaren går vidare till play-off matchen mot Nord- och Centralamerika.

De interkontinella play-off matcherna kommer alltså att spelas mellan Asien och Sydamerika samt Oceanien och Nord- och Centralamerika. Totalt deltar 204 lag i kvalet om 31 platser i VM.


Borussia Dortmund - Real Madrid