Idag är det exakt en månad kvar tills damernas världsmästerskap i fotboll inleds i Frankrike. I nästa vecka presenteras den svenska VM-truppen och de sista förberedelserna inleds sedan därefter. Därav gör vi här en summering kring hur turneringen kommer att utspela sig.

Var spelas VM?

Frankrike är värdnationen för turneringen och matcherna kommer här att spelas i nio olika städer runtom i landet. Lagen kommer att åka runt från match till match, vilket innebär att det finns minst tre städer att besöka om man vill följa Sverige i mästerskapet. Städerna som redan nu är klara för besöka av den svenska truppen är Rennes, Nice och Le Havre.

Hur spelas fotbolls VM 2019?

De 24 deltagande nationerna är sedan tidigare lottade in i sex grupper om fyra lag, där alla kommer att möta varandra i jakten på viktiga poäng. Under gruppspelet hinner samtliga lag med att spela tre matcher vardera, där man kan få med sig nio poäng som mest. Precis som i vanliga fall ger en seger tre poäng, en förlust inga poäng alls samt att ett oavgjort möte ger lagen en poäng vardera. Dessa matcher kommer att spelas under perioden 7 juni till 20 juni.

Sverige kommer att spela sin första match den 11 juni och då möter man det chilenska landslaget. Ett par dagar senare, den 16 juni möter man sedan Thailand innan man avrundar gruppspelet mot storfavoriterna USA den 20 juni. Här hittar du det kompletta spelschemat för turneringen.

Vilka går vidare till slutspelet?

De två bästa lagen ur vardera grupp går direkt till slutspel tillsammans med de fyra bästa grupptreorna. Här finns det sedan en färdig mall för vilka lag som kommer att möta varandra i åttondelsfinalerna. Till exempel är det redan klart att tvåan i Sveriges grupp kommer att möta tvåan i grupp E, samtidigt som vinnaren i grupp F ställs mot tvåan i grupp B. Den enda grupp vars lag Sverige inte kan möta redan i åttondelen är grupp A där bland annat värdnationen Frankrike deltar. På vår undersida för slutspelet kan ni se det kompletta slutspelsupplägget.

Den stora VM-finalen spelas den 7 juli och äger då rum på Parc Olympique Lyonnais i Lyon. Här kommer den främsta nationen i damfotboll att krönas.

Hur följer jag VM hemifrån?

Samtliga matcher kommer gå att streamas via tjänsten C More, som ägs av TV4-gruppen. För att se matcherna här och ta del av deras övriga utbud krävs det att man öppnar upp ett abonnemang, vilket kostar en viss summa per månad. Bolagets vanliga tv-kanaler (TV4 och TV12) kommer även de att visa en stor mängd matcher, där man i pausen blir guidad av expertkommentatorer som ger sin syn på matchen. Tv4 har även streamingtjänsten TV4 Play som är helt gratis, men här kommer inga matcher att visas. I vår VM-tablå ser du vilka kanaler som kommer att visa de olika matcherna.