Norge fick en mardrömsstart på damernas fotbolls-VM 2023 och hemmanationen Nya Zeeland fick en drömstart. Hannah Wilkinson blev matchhjälte när Nya Zeeland vann VM-premiären med 1-0 i Grupp A.

Under torsdagsmorgonen, svensk tid, sparkades VM-premiären igång i Nya Zeeland när en av hemmanationerna tog emot Norge på Eden Park i Auckland. Just Nya Zeeland har inte samma förväntningar på sig inför VM som grannarna från Australien men man har trots allt förhoppningar hemifrån med drygt 40 000 åskådare på läktarna i premiären. Även Norge har haft förväntningar på sig inför VM med Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen och Guro Reiten i truppen bland flera.

Det var en ganska tillknäppt match till att börja med utan speciellt många målchanser men där framför allt hemmanationen Nya Zeeland drev tempot mot ett Norge som försvarade sig inledningsvis. Norskorna hade svårt att få bett i sitt anfallsspel för att använda sig av sin styrka framåt och istället var det ett hårt jobbande och mer samspelt Nya Zeeland som var närmast ledningsmål i den första halvleken. De första 45 minuterna i Auckland slutade dock mållöst med en värdnation som kom för att spela om det.

Om den första halvleken var händelsefattig så startade den andra halvleken med en rivstart. På en insparksvariant (!) spelade Nya Zeeland föredömligt på högerkanten och Jacqui Hand sprang loss från sin försvarare på högerkanten innan hon slog en perfekt boll in till Hannah Wilkinson som skickade in 1-0 för hemmanationen inför en högt jublande publik. Det nya zeeländska klassmålet skakade Norge som naturligtvis hade önskat sig en bättre start på andra halvlek.

Norges förbundskapten Hege Riise var uppenbart missnöjd och gjorde ett byte snabbt inpå baklängesmålet. Norge försökte skicka lite längre bollar för att utnyttja sina toppspelare framåt men i ärlighetens namn var det Nya Zeeland som var allra farligast med ett kombinerat anfallsspel med bollinnehav och rakhet. Hannah Wilkinson var hyperfarlig framåt för hemmanationen och Norge var fortsatt skakat. Förbundskapten Riise satte in ny offensiv kraft för en slutforcering sista kvarten med en slumpmässig inriktning.

Ytterbacken Tuva Hansen var så nära att kvittera för Norge efter att hon sköt ett hårt skott i ribban från långt håll, vilket var Norges absolut bästa chans in i matchen. Norge fick luft under vingarna av ribbskottet och började för första gången i matchen att pressa ned Nya Zeeland med tio minuter kvar av matchen.

När Norge behövde en kvittering och närmade sig en sådan så kom en rejäl kalldusch. Efter att nyss nämnda Tuva Hansen fått en boll på handen innanför straffområdet så dömde den japanska domaren straff för Nya Zeeland där man på allvar kunde avgöra VM-premiären. Men den mest erfarna av dem alla, Ria Percival, sköt straffen i ribban och matchen levde ännu. Norge fick sedan nio minuters tilläggstid på sig att hitta en kvittering i premiären.

Norskorna fick en farlig chans med minuten kvar av tilläggstiden men avslutet från Guro Reiten var alldeles för dåligt den gången. Nej, det blev inget norskt kvitteringsmål och istället kunde Nya Zeeland ta nationens första VM-seger på hemmaplan efter en helgjuten insats. Hannah Wilkinson blev matchens enda målskytt till 1-0. Nya Zeeland har tidigare spelat 15 VM-matcher men aldrig lyckats ta en seger, detta samtidigt som Norge fortsatt går kräftgång i mästerskapssammanhang.

Nya Zeeland – Norge, 1-0 (0-0)

’48 1-0 Hannah Wilkinson


Borussia Dortmund - Real Madrid