Foto: Bildbyrån

Idag spelas den första VM-matchen i Sveriges grupp, där poäng som kan påverka Sveriges chanser skall delas ut. Mötet sker mellan Tyskland och Mexiko, gruppens högst rankade nationer och är därmed en utav de viktigaste matcherna i grupp F. Matchen kan inte bara komma att avgöra de enskilda lagens möjligheter till avancemang, utan även Sveriges slutliga placering.

Det tyska laget går in i turneringen som starka favoriter med ett guld att försvara. De senaste dagarna har dock skandalen där İlkay Gündoğan och Mesut Özil poserade på bild ihop med Turkiets president Erdoğan varit det som dominerat kring laget i media. Gündogan blev utbuad utav supportrarna under lagets träningslandskamp, vilket gjorde att såväl Joachim Löw som förbundskanslern Angela Merkel hänvisa fansen till att istället heja fram sitt lag till seger. Huruvida knäskadade Özil kommer finnas med på plan under dagens match är ännu oklart. Samtidigt har Marco Reus visat framfötterna och kan bli en stark spelare i mästerskapet.

Mexiko fick i onsdags byta ut sin mittback Diego Reyes ut VM-truppen, vilket många ser som en förlust. Även det sydamerikanska laget har skakats utav skandaler lagom till VM kring en fest efter en träningslandskamp, som bland annat ledde till att Hector Herrera lämnade VM-lägret för att åka hem till sin familj. Laget har roterat friskt med spelare på planen under sina träningar och tidigare matcher, vilket gör det svårt att säga vilka exakta spelare som får chansen i dagens match. Mexiko har tagit sig till minst åttondelsfinal i sina senaste sex senaste VM och för att inte gå miste om detta i år är poäng i dagens match viktigt.

Tyskland stark segrare i tidigare möten

Tyskland och Mexiko har mött varandra i tre tidigare världsmästerskap och här har det blivit tysk seger i samtliga möten. Totalt finns det 11 historiska möten mellan lagen, där Tyskland fått med sig 5 segrar medans Mexiko endast besegrat laget en gång. Senaste mötet mellan lagen skedde även det på rysk mark, då i förra årets Confederations Cup där Tyskland slog ut Mexiko i semifinalen.

Vilket resultat vill vi se?

Ett oavgjort resultat i dagens match skulle vara det optimala ur ett svenskt perspektiv, då man med en vinst mot Sydkorea har chans att inta förstaplatsen i gruppen. Dock gäller det då sedan att man även tar poäng mot Tyskland för att hålla sig kvar i topp två inför avslutande mötet med Mexiko.

Matchen mellan Tyskland och Mexiko har avspark klockan 17:00 svensk tid och går då att följa i TV4 samt hos C More. 

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid