Högerbacken Hanna Lundkvist tvingas lämna VM-truppen 2023. Atletico Madrid-försvararen har skadat fotleden och ersätts nu av Linköpings Stina Lennartsson.

Under natten till måndagen spelade Sverige ett inofficiellt VM-genrep mot Filippinerna i Nya Zeeland. Då skadades ytterbacken Hanna Lundkvist i fotleden. Och under tisdagen kommer beskedet från landslagsledningen att 21-åringens fotledsskada stoppar henne från spel i sommarens världsmästerskap.

– Vidare undersökningar som vi gjort under kvällen visar tyvärr att Hanna inte kommer kunna delta i VM. Skadans karaktär innebär att vi gör bedömningen att den tid som finns under mästerskapet inte räcker till för att få Hanna tillbaka i spel. Vi lider verkligen med Hanna och kommer stötta henne för att få henne tillbaka till fotbollsplanen så fort som möjligt, kommenterar landslagsläkaren Houman Ebrahimi till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Nu väljer förbundskapten Peter Gerhardsson att kalla in Linköpingsbacken Stina Lennartsson till VM. Den 26-årige ytterbacken har gjort en landskamp för Sverige i och med sina 75 minuter mot Tyskland i våras. Hon väntas komma till Nya Zeeland så fort som möjligt och sedan krävs lite arbete från FIFA innan hon är officiell ersättare till Hanna Lundkvist.

– Stina var väldigt nära att komma med i den här VM-truppen när den togs ut, och givet detta blev beslutet att låta henne flyga hit och ersätta i truppen så fort FIFA godkänt alla praktiska delar, avslutar Gerhardsson.

Blågult har sedan tidigare problem på högerbackspositionen efter att den ordinarie backen Hanna Glas också missar VM på grund av att hon inte hann tillbaka efter sin långtidsskada.


Borussia Dortmund - Real Madrid