Foto: Wikimedia

I VM möts lag ifrån helt olika delar av världen i en och samma turnering. För det svenska laget blir det uteslutande möten med lag ifrån andra världsdelar i och med att man inte hamnade i grupp tillsammans med något annat europeisk lag. Detta innebär också att de kommande VM-konkurrenterna har fått gå en helt annan väg än Sverige för att slutligen ta sig till det stora mästerskapet. Vi har här nedan summerat Chile, Thailand och USA:s kval till fotbolls VM 2019.

Chiles väg till VM 2019

Det chilenska laget tog sig till VM genom sydamerikanska turneringen Copa Américana Femenina, där man tog sig an Colombia, Paraguay, Uruguay och Peru. Lagen mötte varandra en gång under gruppspelet, där Chile lyckades få med sig poäng i samtliga matcher. En andraplacering i gruppen tog laget till slutspelet, där man mötte Brasilien, Argentina och Colombia i ett nytt gruppspel. Resultaten i dessa matcher blev varierade, med en seger mot Argentina, en förlust mot Brasilien samt ett oavgjort möte med Colombia. De fyra poängen räckte dock hela vägen till en andraplacering i gruppen och därmed en direktplats till VM.

Thailands väg till VM 2019

Thailands resa till VM startade redan i kvalet till Women’s Asian Cup, som i sin tur fungerar som det asiatiska kvalet till världsmästerskapet. Laget lyckades vinna sin kvalificeringsgrupp och tog sig därmed in i det slutliga mästerskapet. Där lottades laget in i en grupp tillsammans med Kina, Filippinerna och Jordanien. Dessa lag mötte varandra en gång och för Thailands del inleddes turneringen med en tung förlust mot Kina, vilket sedan följdes av segrar mot Filippinerna och Jordanien. De sex poängen räckte till för att ta sig till turneringens slutspel, vilket även garanterade en plats i VM.

USA:s väg till VM 2019

De regerande världsmästarna tog sig till årets mästerskap genom CONCACAF Women’s Championship, dit man var direktkvalificerad som värdnation. Inför turneringen lottades man in i en grupp tillsammans med Panama, Mexiko och Trinidad & Tobago som man mötte i varsin gruppspelsmatch. Det blev stora segrar i samtliga matcher för USA, som dessutom lyckades hålla nollan i de tre mötena. Poängen placerade laget högst upp i gruppen, vilket ledde till spel i turneringens slutspel. Även i semifinalen lyckades man vinna med stora siffror och förutom en plats i finalen ärades man även med en VM-biljett.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid