Foto: Bildbyrån

Dagens otroligt viktiga semifinal kommer att avgöra Sveriges framtid i världsmästerskapet. Går man vidare till en kamp om bronset eller kan man redan nu säkra en medalj och en plats i finalen? Motståndet står Nederländerna för och i och med att lagen aldrig tidigare mött varandra i mästerskapet återstår det att se hur de presterar när de möts på planen.

Sveriges gruppspel blev precis som de flesta hade räknat med och man tog här poäng mot såväl Chile som Thailand. Dock var USA ett för tufft motstånd där ett tidigt ledningsmål och ett svenskt självmål gjorde att man tappade välbehövliga poäng. Laget kom dock igen i slutspelet där man slog ut högre rankade Kanada och mardrömsmotståndet Tyskland. Detta var ett tydligt bevis på att det svenska laget är som allra bäst när det verkligen gäller.

Nederländerna fick en tuffare start på turneringen där det dröjde ända till förlängningen innan ett viktigt segermål kunde komma i mötet med grupp-jumbon Nya Zeeland. Det man kan säga genomgående om lagets matcher hittills är att just den sista delen av matcherna varit den där laget glänst som mest och såväl åttondelen mot Japan som kvarten mot Italien kunde avgöras här.

Tidigare VM-möten mellan lagen

Dagens match är en mycket unik sådan, då Sverige och Nederländerna aldrig tidige mött varandra i ett världsmästerskap på damsidan. Det nederländska landslaget har endast deltagit i en tidigare upplaga av turneringen, vilket var för fyra år sedan. Här spelade då lagen i olika grupper och båda två fick sedan se sig utslagna i sina respektive åttondelsfinaler.

Tidigare semifinaler för Sverige och Nederländerna

Dagens semifinal blir den fjärde som det svenska damlandslaget står i. De tidigare har skett mot Japan (2011), Kanada (2003) och Norge (1991), där det blev förluster mot grannarna i väster samt det asiatiska laget. Båda förlustmatcherna har inletts med ett tidigt svenskt ledningsmål som sedan följts av upprepade mål från motståndarna. Mot Kanada såg det annorlunda ut och då var det istället Sverige som spurtade i slutet av matchen. Intressant är ändå att samtliga semifinaler lett till en svensk VM-medalj.

Att Nederländernas damlandslag tar sig hela vägen till en semifinal är någonting som aldrig tidigare skett och man får nog lov att nämna laget som årets stora skräll. När man medverkade senast slogs man ut i åttondelsfinalen och nu har man en medalj inom räckhåll, väldigt stort.

Matchen mellan Nederländerna och Sverige har avspark klockan 21:00 och kommer att visas i TV4 och streamas via C More. 

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid