Aitana Bonmati har vunnit guldbollen (utsedd till VM:s bästa spelare) efter att ha varit högst bidragande till Spaniens första VM-guld i historien. Svenske Amanda Ilestedt är å sin sida utsedd till tredje bästa spelare i turneringen. Se listan för de individuella priserna nedan, priser som delas ut av FIFA. Något världslag (VM:s bästa elva) har inte annonserats av FIFA.

Det har delats ut priser till individuella spelare efter avslutad turnering i Australien och Nya Zeeland. För svensk del är Amanda Ilestedt utsedd till tredje bästa spelare i turneringen tillika tredje viktigast för sitt lag, detta bakom spanjorskorna Jennifer Hermoso (tvåa) och Aitana Bonmati (etta). Förutom detta så har Hinata Miyazawa blivit utsedd till skyttedrottningen under VM 2023.

Englands målvakt Mary Earps blev utsedd till bästa målvakt och Spaniens vindsnabbe 19-åringe Salma Paralluelo blev utsedd till bästa unga spelare. Sveriges målvaktshjälte Zecira Musovic fick alltså se sig snuvad på ”Golden Glove” som turneringens bästa målvakt.

Priserna, dam-VM 2023

Bästa spelare

Golden Ball Award
Aitana Bonmati, Spanien

Silver Ball Award
Jennifer Hermoso, Spanien

Bronze Ball Award
Amanda Ilestedt, Sverige

Gjorda mål

Golden Boot
Hinata Miyazawa, Japan (5 mål)

Silver Boot
Kadidiatou Diani, Frankrike (4)

Bronze Boot
Alexandra Popp, Tyskland (4)

Övriga priser

Bästa målvakt
Mary Earps, England

Bästa unga spelare
Salma Paralluelo, Spanien

Fair Play-pris
Japan


Luton Town - Burnley

 1. Stefan Karlsson 22 augusti, 2023 vid 22:53 - Svara

  Bra utnämningar av FIFA. Också bra att inte göra något världslag. Spelare hamnar i regel på väldigt konstiga positioner. Roligt med Ilerstedt.

 2. Frida Svensson 22 augusti, 2023 vid 18:48 - Svara

  Hur kommer det sig att Ilestedt inte är med bland de som gjort flest mål? Hon gjorde också fyra likt Miyazawa, Diani samt Plopp.

  • Hampus Kjellberg 22 augusti, 2023 vid 18:59 - Svara

   Hej!

   Ilestedt gjorde också fyra mål precis som Diani och Popp. Miyazawa slutade dock på fem mål och vann guldskon därför. Anledningen till att både Kadidiatou Diani och Alexandra Popp hamnar före Ilestedt på denna specifika lista är för att Diani hade tre assist utöver sina mål (mest assist av alla spelare på fyra gjorda mål) och för Alexandra Popp handlar det om att hon spelat minst matcher och minuter av samtliga spelare på fyra mål. Så hennes fyra mål på tre matcher väger tyngre än Amanda Ilestedts fyra mål på sju matcher då ingen av dem hade någon målgivande passning i turneringen. Om Ilestedt hade haft en målgivande passning tillsammans med sina fyra mål så hade hon hamnat före Popp i den officiella skytteligan och i sådana fall kammat hem bronsskon.
   Det är helt enkelt FIFA:s ordning som gör att Ilestedt hamnar utanför topp tre, på den officiella listan.

   Allt gott!

   Hampus
   VM-fotboll.se

 3. Ann Jonsson 21 augusti, 2023 vid 19:05 - Svara

  Vilka kom med i världslaget? Har inte lyckats hitta det.

  • Hampus Kjellberg 21 augusti, 2023 vid 19:10 - Svara

   Hej Ann!

   Det finns inget världslag, åtminstone inget officiellt utnämnt av FIFA. Tyvärr.
   Allt gott!

   Hampus
   VM-fotboll.se

 4. Bert Johansson 21 augusti, 2023 vid 18:12 - Svara

  Togs det inte ut något världslag?

  • Hampus Kjellberg 21 augusti, 2023 vid 19:10 - Svara

   Hej!
   Det har inte presenterats något ännu, och det lär inte dyka upp något. Det gjordes inte heller under herrarnas VM-turnering i Qatar.
   Allt gott!

   Hampus
   VM-fotboll.se

 5. Småland 21 augusti, 2023 vid 11:27 - Svara

  Kul att ilerstedt är med bland pristagarna. Hon ha gjort en bra insats i denna VM-turnering.

 6. Småland 21 augusti, 2023 vid 11:24 - Svara

  Englands målvakt gick för tidigt på straffen . På ett tvivel aktivt agerande i var rummet. I det fallet var målvakten en fuskare. Och fuskare skall inte belönas . De skall bestraffas med ett nytt straff försök för Spanien.

 7. Martin Persson 20 augusti, 2023 vid 22:21 - Svara

  Tycker att det fanns andra bättre målvakter i turneringen. Men England fick ju inte andra priser så detta var nog ett tröstpris.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.