Foto: Flickr

VM i Frankrike inleds idag, men till skillnad mot de övriga dagarna under turneringen är det idag endast en match som kommer att spela. Den stora öppningsmatchen får ensam hamna i fokus när mästerskapet inleds med att värdnationen tar sig an Sydkorea på Parc des Princes i Paris, där även själva VM-invigningen kommer att hållas.

Att värdnationen får öppna hela mästerskapet är ett upplägg som använts tidigare, men numera är matchen precis som på herrsidan den enda på dagens agenda. Detta har dels att göra med att värdnationen numera placeras automatiskt i grupp A, som är de som får spela sin första matchomgång innan alla andra. Dessutom gör detta att mästerskapet drar en stor publik redan från start i och med att det är just hemmanationen som öppnar det hela.

Vi tre tidigare tillfällen har värdnationen fått äran att öppna mästerskapet och vid samtliga dessa matcher så har det varit just hemmalaget som vunnit kampen om de första viktiga poängen. Detta bådar alltså gott för Frankrike inför dagens match som har avspark klockan 21:00. Du kan se mötet i TV12 eller via C More.

Hur har det gått i tidigare öppningsmatcher?

Vid 2015 års öppningsmatch mellan VM-värden Kanada och Kina var det hemmalaget som med stort stöd av de 53 000 åskådarna kunde vinna matchen. USA öppnade hemma-VM 1999 med att ta sig an Danmark i ett möte som slutade 3-0 till värdnationen. 1991 spelades det första världsmästerskapet för damer och då fick värdnationen Kina äran att öppna upp det hela med en match mot Norge som planerades in på en egen speldag. Hemmalaget vann kampen med 4-0.

2011 möttes Nigeria och Frankrike i den första matchen och där var det Frankrike som till slut vann matchen med 1-0. 2007 spelades öppningsmatchen på en egen dag, men då var det inte värdnationen Kina som spelade utan stornationen Tyskland som totalkrossade Argentina med 11-0. 2003 möttes Norge och Frankrike i den första matchen och då var det Norge som segrade med 2-0. När VM spelades i Sverige 1995 spelade det svenska landslaget sin första match under den första turneringsdagen, men därförinnan hann Tyskland och Japan med att mötas. I den kampen var det Tyskland som vann mötet.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Luton Town - Burnley

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.