Foto: Bildbyrån

Italien – Holland i en kvartsfinal mellan två lag som båda vann sina grupper och som hittills överraskat positivt. Kan 15-rankade Italien fortsätta skrälla?

Inför turneringen tittade jag på gruppindelningen och tänkte ”Jaha, då blir det Holland i åttondelsfinal för Sverige då”. Att Sverige skulle komma tvåa i gruppen var i sällskapet med Thailand, Chile och USA ganska klart. Eller, det skulle mycket till för att det inte skulle bli så. Lika klart trodde jag det var att Holland skulle komma tvåa i grupp E med Kanada, Kamerun och Nya Zeeland. Men efter en stark insats mot Kanada i gruppspelets sista omgång knöt holländskorna förstaplatsen med en 2-1-vinst. Så istället för Sverige blev det Japan i åttondelsfinal. Inte heller det en enkel uppgift då Japan gått från klarhet till klarhet under turneringen.

Efter en mycket jämn match krävdes det en straff i 90:e minuten för att skilja det två lagen åt. Lieke Martens rullade iskallt in 2-1 till Holland, vilket också blev slutresultatet. Efter två raka uddmålsvinster (läs: skrällar) har nu åttonderankade Holland packat på sig ordentligt med självförtroende inför matchen mot Italien.

Italien fortsätter skrälla

På andra sidan av det gröna slagfältet hittar vi en annan skräll, nämligen en ännu större sådan: Italien. Få var det nog som trodde att Italien skulle vinna Grupp C före Australien och Brasilien – men så blev det. Efter 2-1 mot Australien, 5-0 mot Jamaica och förlust 0-1 mot Brasilien räckte det för att ta förstaplatsen. I åttondelsfinalen väntade Kina, som varken sagt bu eller bä under gruppspelet. Men trots Kinas anonyma gruppspelsinsats fick Italien kämpa hårt för vinsten.

Slutresultatet skrevs till slut till 2-0, men det var Kina som vann både skott och bollinnehavet. Nyckeln till vinsten var ett tidigt ledningsmål i den 15:e minuten som direkt satte italienskorna i förarsätet.

Tidigare möten

Italien och Holland har inte mött varandra sen 27 november 2014. Då vann Holland med 2-1, vilket är i linje med hur matcherna lagen emellan brukar se ut. De tre senaste matcherna mellan Italien och Holland har slutat 2-1, 1-1 och 2-1.

Publiken på Stade du Hainaut kan även denna gång förvänta sig en jämn match mellan två lag som vill förlänga sina VM-äventyr ytterligare.

Bästa målskyttar i vardera lag är i Italien Aurora Galli och Christina Girelli på tre mål och i Holland Lieke Martens på två.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här