Om två veckor startar de första VM-kvalmatcherna för hösten där det nu inte är många omgångar kvar innan det står klart vilka 32 nationer som tar sig till VM i Ryssland. Redan nu är Brasilien och Iran klara för mästerskapet, efter att ha tagit ett starkt grepp om förstaplatserna i sina kvalgrupper. Även Sverige toppar just nu grupp A i det europeiska kvalet, men en hel del kan hända under de fyra sista spelomgångarna.

I de nästkommande tre kvalmatcherna väntar motstånd i form av bottenlagen i den svenska gruppen. Sverige har redan spelat en match mot Luxemburg, Bulgarien och Vitryssland under kvalet och samtliga av dessa matcher slutade med vinst. Det är enbart mötet med Luxemburg som kommer att spelas på hemmaplan, så vi får alla hoppas att det kan gå vägen för laget ändå, då varje poäng som går att få är otroligt viktig.

Frankrike och Nederländerna är det stora hotet
Den stora konkurrenten i gruppen är Frankrike som ligger på samma poäng, men med en sämre målskillnad och jagar topplaceringen. Lagets närmaste match blir mot grupptrean Nederländerna, som jagar en andraplats i gruppen i hopp om att kunna ta sig vidare som en av de bättre grupptvåorna. En vinst för Nederländerna i detta möte skulle putta ner Frankrike till en tredjeplats då laget har en bättre målskillnad, samtidigt som Sverige förhoppningsvis kan dra ifrån ytterligare om man plockar poäng mot Bulgarien.

Följande datum gäller för Sveriges matcher:
31 augusti 2017 kl. 20:45: Bulgarien – Sverige
3 september 2017 kl. 18:00: Vitryssland – Sverige
7 oktober 2017 kl. 18:00: Sverige – Luxemburg
10 oktober 2017 kl. 20:45: Holland – Sverige

Övriga europeiska kvalgrupper
I de andra kvalgrupperna är det för tillfället Schweiz, Tyskland, Serbien, Polen, England, Spanien, Belgien och Kroatien som innehar topp-placeringarna. En del av lagen har ett stort försprång i poäng jämfört med övriga lag, medans andra precis som Sverige har en hårfin ledning som enkelt kan gå förlorad.  Den som dragit ifrån mest i poäng är Polen som ligger hela sex poäng före grupptvåan Montenegro.

Kvalet på övriga kontinenter
Det är inte bara i Europa som kvalet kommer att återupptas, utan även i resterande delar av världen. På en del platser är man inne på den sista kvalomgången, medans man på andra har en längre bit kvar.

I Afrika kommer det pågående gruppspelet att avrundas under hösten, där det precis som här på hemmaplan är fyra kvalomgångar kvar tills man vet vilka fem gruppvinnare som går till VM.

För Asiens del avrundas gruppspelet vid månadsskiftet varifrån de fyra bästa lagen belönas med VM-biljetter, samtidigt som de två grupptreorna gör upp om en plats i den interkontinentala playoffen.

Nord- och Centralamerika har även de fyra matchomgångar kvar innan de tre Vm-platserna är tilldelade, samtidigt som ett fjärde lag går till interkontinentalt spel.

I Oceanien är det enbart Nya Zeeland och Salomonöarna kvar som gör upp om kontinentens plats i det interkontinentala kvalet. Vem som får denna avgörs i en playoff som spelas i början av september.

För de sydamerikanska landslagen väntar fyra sista omgångar med matcher innan det står klart vilka tre lag som ackompanjerar Brasilien i VM, samt vilket lag som får spela interkontinentalt playoff mot Nya Zeeland eller Salomonöarna.


Borussia Dortmund - Real Madrid