Kvalet för Oceanien

Kvalet för Oceanien2022-10-24T15:04:22+02:00

Åtta lag är med och kämpar om den halva VM-platsen som Oceanien har att tillgå i Fotbolls VM 2022. Kvalificeringen i sig tar inte vinnaren till spel i världsmästerskapet, utan till det interkontinentala kvalet mot en nation ifrån Sydamerika. Lagen ifrån denna del av världen har därmed en extra lång väg att ta sig för spel i VM.

Kvalet var planerat att börja i september 2020, men på grund av den pågående pandemin kunde man inte genomföra kvalet som planerat. Istället valde man att hålla en kvalturnering på neutral mark i Qatar under perioden 17-30 mars 2022, där åtta lag ifrån regionen medverkade.

Här delades lagen in i två grupper med fyra lag i varje, varifrån de två bästa gick vidare till semifinal. Vinnaren i turneringens final fick sedan medverka i det interkontinentala kvalet mot en nation ifrån Nord- och Centralamerika.

🌏 Vilka oceaniska lag deltar i fotbolls VM 2022?

Nya Zeeland blev vinnare av turneringen och därmed klara för den interkontinentala kvalet mot Costa Rica. Här förlorade dock laget, vilket betyder att vi inte får se något lag ifrån Oceanien i Qatar.

📆 Datum och spelschema för Oceaniens VM-kval

Från början skulle det Oceaniska kvalet till fotbolls VM dragit igång i september 2020, men på grund av pandemin valde fotbollsförbundet att flytta fram datumen vid flera tillfällen. Till slut blev det så pass ont om tid att matcherna fick spelas i form av en turnering under en komprimerad tid i mars 2022.

Här är datumen som gäller för Oceaniens VM-kval:

 • Gruppspelsmatch 1: 17 och 18 mars 2022
 • Gruppspelsmatch 2: 20 och 21 mars 2022
 • Gruppspelsmatch 3: 24 mars 2022
 • Semifinaler: 27 mars 2022
 • Final: 30 mars 2022

TABELLER OCEANIENS VM-KVAL

Laddar...

WC Qualification Oceania: Group A

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Nya Zeeland
4
3
1
0
6 - 0
10
2
Nya Kaledonien
4
1
2
1
4 - 5
5
3
Fiji
4
0
1
3
3 - 8
1

WC Qualification Oceania: Group B

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Solomonöarna
4
3
0
1
6 - 6
9
2
Tahiti
4
2
0
2
7 - 4
6
3
Papua Nya Guinea
4
1
0
3
6 - 9
3

RESULTAT OCEANIENS VM-KVAL

Solomonöarna
0 - 5
Nya Zeeland
Solomonöarna
3 - 2
Papua Nya Guinea
Nya Zeeland
1 - 0
Tahiti
Solomonöarna
3 - 1
Tahiti
Vanuatu
0 - 0
Cooköarna
Nya Zeeland
7 - 1
Nya Kaledonien
Fiji
1 - 2
Papua Nya Guinea
Papua Nya Guinea
1 - 0
Nya Kaledonien
Nya Zeeland
4 - 0
Fiji
Cooköarna
0 - 0
Tahiti
Solomonöarna
0 - 0
Vanuatu
Papua Nya Guinea
0 - 1
Nya Zeeland
Nya Kaledonien
1 - 2
Fiji
Cooköarna
0 - 2
Solomonöarna
Tahiti
0 - 0
Vanuatu
Ej satt
Tonga
0 - 0
Cooköarna

Senaste Nytt om VM-kvalet 2022

Visa fler inlägg

⚽ Så spelas Oceaniens kval till VM 2022

Vilka lag som skulle få delta i kvalturneringen skulle avgöras genom ett föreliggande kval. Men då det endast var åtta landslag som slutligen ställde upp i kvalet så fick dessa lag automatiskt varsin plats i turneringen.

Ursprungligen skulle kontinentens kval till fotbolls VM spelas på ett liknande sätt som i övriga delar av världen, med olika matcher mellan alla elva landslag. På grund av pandemin och de strikta reglerna i området blev det till slut ont om tid för matcherna att hinnas med, vilket gjorde att man istället planerade in en turnering för de åtta bästa lagen som här gör upp om platsen i det interkontinentala kvalet.

Här nedan följer information om hur kvalet var tänkt att utföras:

Kvalomgång 1

I den första delen av kvalet skulle lagen delas in i två grupper om fem och sex lag. Här skulle alla lag mötas en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. De två bästa lagen ur vardera grupp avancerar sedan till kvalets andra del.

Kvalomgång 2

De fyra topp-placerade lagen ifrån den första kvalomgången lottas här in i par som möter varandra i en playoff. Vinnarna i dessa dubbelmöten möts sedan i en ny playoff, där den slutliga vinnaren når det interkontinentala kvalet.

⭐ Oceaniens kval till tidigare Fotbolls VM

Det är inte många gånger som vi har fått se lag ifrån Oceanien i fotbolls VM. Turneringen 1950 var det första som spelades där någon av Oceaniens nationer var medlemmar i FIFA och därmed kunde kvala sig in till mästerskapet. Dock dröjde det enda till VM 1966 innan lag valde att kämpa om en plats i världsmästerskapet. Här listar vi hur det gått för lagen ifrån Oceanien vid de tidigare VM-kvalen.

VM 1966 i England

Australien ställde upp i VM-kvalet som spelades ihop med de asiatiska nationerna. Laget kom tvåa i gruppen efter dubbla förluster mot Nordkorea och missade därmed VM.

VM 1970 i Mexiko

Australien och Nya Zeeland deltog i kvalet som spelades tillsammans med lag ifrån Asien. Nya Zeeland åkte ut i den andra omgången, samtidigt som Australien nådde kvalfinalen mot Israel. Här blev det dock Israel som tog VM-platsen.

VM 1974 i Västtyskland

Australien och Nya Zeeland deltog i kvalet som spelades tillsammans med de asiatiska landslagen. Lagen hamnade i samma grupp, där Australien placerade sig i toppen och Nya Zeeland i botten. Australien gick då vidare till kvalfinalen, där man segrade i trippelmötet med Sydkorea. Därmed fick världen se det första laget ifrån Oceanien i VM.

VM 1978 i Argentina

Australien och Nya Zeeland ställde upp i VM-kvalet som spelades ihop med de asiatiska nationerna. Lagen hamnade i samma grupp, där Australien placerade sig i toppen och Nya Zeeland på en andraplats. Australien gick därmed vidare till det andra gruppspelet, där en fjärdeplats inte räckte för avancemang.

VM 1982 i Spanien

Nya Zeeland, Australien och Fiji deltog i kvalet som spelades tillsammans med lag ifrån Asien. Nya Zeeland vann gruppen och tog sig vidare till den slutliga gruppen ihop med Kuwait, Kina och Saudiarabien. Här kom Nya Zeeland på en delad andraplats, vilket ledde till en avgörande match mot Kina där segraren reste till VM ihop med Kuwait. Nya Zeeland gick vinnande ur mötet och kunde nå sitt första världsmästerskap.

VM 1986 i Mexiko

För första gången höll Oceanien en egen kvalificering till världsmästerskapet i fotboll. Dock var Australien och Nya Zeeland de enda lagen ifrån kontinenten som ställde upp och övriga platser i kvalet upptogs av Israel och Kinesiska Taipei som av olika anledningar inte kunde medverka i sina regionala kval. Lagen mötte varandra på hemma- och bortaplan och slutligen var det Australien som toppade tabellen och tog hem platsen i det interkontinentala kvalet mot Skottland. Här blev det dessvärre en förlust för laget.

VM 1990 i Italien

Australien, Fiji och Nya Zeeland kvalade återigen tillsammans med Israel och Kinesiska Taipei, där det var Israel som tog sig till det interkontinentala kvalet mot Colombia. Lagen förlorade här dubbelmötet med 1-0.

VM 1994 i USA

Sex nationer ifrån Oceanien ställde den här gången upp i kvalet, som bestod av två grupper med tre lag i vardera. De två gruppvinnarna Australien och Nya Zeeland möttes sedan i kvalfinalen, där segraren Australien gick till den interkontinentala playoffen, som den här gången bestod av såväl semifinal som final. Semin vann laget mot Kanada, men i finalen slogs man ut av Argentina.

VM 1998 i Frankrike

Tio lag deltog i kvalet, som inleddes med ett gruppspel med två grupper mellan de sex lägst rankade lagen. De två bästa lagen här gick sedan vidare till den andra gruppspelet ihop med de fyra högst rankade lagen. Ännu en gång var det Australien och Nya Zeeland som lyckades bäst här och fick göra upp i kvalfinalen. Australien blev här vinnaren som fick spela i det interkontinentala kvalet mot Iran. Slutresultatet i de två matcherna blev 3-3, men tack vare fler bortamål var det Iran som fick delta i fotbolls VM.

VM 2002 i Sydkorea och Japan

De tio lagen som deltog i kvalet delades in i två grupper, varifrån de två gruppvinnarna tog sig till den stora kvalfinalen. Föga överraskande var det Nya Zeeland och Australien som återigen gjorde upp här. Återigen var det Australien som avancerade, men i mötet med Uruguay fick man se sig besegrade.

VM 2006 i Tyskland

Hela tolv nationer deltog i VM-kvalet som inleddes med ett gruppspel för de tio lägst rankade lagen. Ettorna och tvåorna i de två grupperna gick vidare till den andra kvalomgången, där Australien och Nya Zeeland anslöt för ett nytt gruppspel. När alla lag mött varandra två gånger toppade Australien och Salomonöarna tabellen och lagen möttes i en playoff som avgjorde kontinentens deltagare i det interkontinentala kvalet. Australien vann kampen stort och kunde även få revansch mot Uruguay.

VM 2010 i Sydafrika

Inför VM 2010 hade Australien lämnat Oceaniens fotbollsförbund till förmån för det asiatiska. Detta gjorde att de mindre nationernas chanser till VM-spel ökades betydligt. Oceaniska mästerskapet i fotboll 2008 agerade som kval till världsmästerskapet, där segraren Nya Zeeland gick direkt till det interkontinentala kvalet mot asiatiska nationen Bahrain. Första mötet mellan lagen blev mållöst, men i bortamatchen var det Nya Zeeland som visade framfötterna och tog hem VM-platsen.

VM 2014 i Brasilien

Elva länder ställde upp i VM-kvalet som inleddes med att de fyra lägst rankade lagen spelade ett gruppspel. Härifrån avancerade vinnaren till den andra gruppspelsomgången som bestod av två grupper med fyra lag i vardera. Tahiti, Nya Kaledonien, Nya Zeeland och Salomonöarna lyckades här allra bäst och gjorde sedan upp i en avslutande grupp, där vinnaren Nya Zeeland gick till kval mot Mexiko. Dubbelmötet slutade 9-3 till Mexikos favör och Oceanien blev återigen utan lag i VM.

VM 2018 i Ryssland

Elva länder ställde upp i VM-kvalet som inleddes med att de fyra lägst rankade lagen spelade ett gruppspel. Härifrån avancerade vinnaren till den andra gruppspelsomgången som bestod av två grupper med fyra lag i vardera.De tre bästa lagen ut grupperna gick sedan till en andra gruppspelsomgång, där lagen återigen delades in i två grupper. Här blev det slutligen Nya Zeeland och Salomonöarna som vann sina grupper och därmed möttes i den slutliga playoffen. Denna vann Nya Zeeland stort, vilket innebar att laget tig sig till den interkontinentala playoffen. Här kunde man besegra Honduras på bortaplan och därmed nå VM-spel.

🤷🏼 Hur spelas Oceaniska VM-kvalet?

Oceaniens kval till fotbolls VM 2022 är planerat att spelas som ett gruppspel, som följs upp av en playoff dit de bästa lagen tar sig. Vinnarna i playoffen gör sedan upp om kontinentens plats i det interkontinentala kvalet.

🌏 Hur många platser i VM har Oceanien?

Det finns sammanlagt plats för 0,5 oceaniska landslag i världsmästerskapet i Qatar. Den halva platsen representerar att ett lag kan gå till VM genom det interkontinentala kvalet.

🇦🇺 Varför kvalar inte Australien till VM ihop med Oceanien?

Australien var medlem i Oceaniska fotbollsförbudet fram till och med 2006, då man valde att ingå i Asiatiska fotbollsförbundet istället. Anledningen till detta sägs vara att laget ville utvecklas mer och att motståndet i Oceanien ansågs vara för svagt.

2 kommentarer

 1. Per Svensson 16 november, 2017 vid 15:19 - Svara

  Visst får vinnaren från Oceanien kvala mot lag 5 från Sydamerika?
  Peru-Nya Zeeland till 2018.

  • Redaktör 16 november, 2017 vid 16:06 - Svara

   Det stämmer Per, den avgörande matchen mellan lagen spelades inatt och det blev då Peru som tog den sista VM-platsen

   /Redaktionen

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.