Foto: Bildbyrån

Idag ska ytterligare fyra lag bli klara för VM-slutspel och ett av dessa kan bli Sverige. Det som krävs av laget är att man lyckas besegra Mexiko och samtidigt håller tummarna för rätt resultat mellan Tyskland och Sydkorea. Grupp F är nämligen en av de som är helt öppna, där samtliga nationer har möjligheten att ta sig hela vägen till en åttondelsfinal.

Förlusten mot Tyskland var tung för Sverige, som bara var minuter ifrån ett viktigt trepoängares-försprång i tabellen. Men laget har nu laddat om och kommer gå in i den sista kampen med allt man har.
– Klart vi var besvikna efter matchen. Men det stärker oss att vi kan utmana Tyskland. Vi är väldigt taggade införa Mexiko. Det är ett starkt kontringslag så vi måste vara vakna i försvarsspelet, sade Andreas Granqvist på gårdagens presskonferens.

Sverige har fler vinster i ryggen

Genom åren har Mexiko och Sverige ställt sig på planen ihop vid nio olika tillfällen, varav endast ett varit i en större turnering. Detta var lagens första möte någonsin, skedde i hemma-VM 1958 då lagen spelade i samma grupp. Sverige fick då med sig en seger som slutligen tog laget hela vägen till sin enda VM-final.

Resterande möten mellan lagen har bestått av vänskapsmatcher, där den senaste spelades 2009. Här blev det en svensk seger och sammanlagt har det i alla möten blivit fyra svenska segrar, tre oavgjorda möten och endast två mexikanska vinster. Senast som det sydamerikanska laget besegrade Sverige var i februari 1994, då lagen värmde upp inför sommarens världsmästerskap.

Inte bara lagens egna insats som avgör Sveriges öde

Samtidigt hänger mycket på Tysklands insats i det parallella mötet med Sydkorea, då Sverige för tillfället ligger på exakt samma poäng och målskillnad. Skulle det vara så att både Sverige och Tyskland vinner sina respektive möten hamnar tre lag på samma poäng och här är det målskillnaden som avgör lagens tabellplatser. Skulle även denna siffra vara lika är det fördel till lagen som totalt gjort flest mål.

Trots att Sydkorea inte har fått med sig några poäng i turneringen finns det en liten chans för avancemang, vilket gör att laget verkligen har någonting att kämpa för i sitt möte. Skulle man besegra Tyskland samtidigt som Sverige faller mot Mexiko är man med i leken om den andra slutspelsplatsen.

Matchen mellan Sverige och Mexiko har avspark klockan 16:00 svensk tid och går då att följa i SVT1 samt via SVT Play eller C More.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid